NYHETSARKIVET
8 jun 2020 13:15
FI vill inte sänka kapitalkravet för tjänstepensionsföretag
Det är flera delar av promemorian om regleringen av tjänstepensionsföretag som tillstyrks av Finansinspektionen. Däremot finns det punkter som myndigheten inte vill ska genomföras eller som behöver omarbetas.

Myndigheten vill att skyddsnivån för det riskkänsliga kapitalkravet lämnas oförändrad på 97 procent. Att sänka skulle innebära ett försämrat skydd för de försäkrade och att ha en för hög nivå kan i sin tur leda till lägre pensioner. Här instämmer FI i promemorians bedömning.

Dessutom är FI positiv till promemorians förslag om att det nuvarande räntegolvet i kapitalkravet för ränterisk eventuellt ska tas bort. En riskberäkning ska vara sådan att den ger relevant information både i ett läge med höga marknadsräntor och i ett låge med långvarigt låga räntor, enligt remissvaret.

Det förslag som FI avstyrker är att det riskkänsliga kapitalkravet minskas med ytterligare ett justeringsbelopp.

Det föreslagna justeringsbeloppet enligt förslaget bara gälla tilläggsförsäkringar och motsvara differensen av de försäkringstekniska avsättningarna beräknat enligt den externa redovisningen och avsättningar beräknat enligt lagen om tjänstepensionsföretag.

"Flera av de försäkringsföretag som kan komma att omvandlas till tjänstepensionsföretag och som erbjuder tilläggsförsäkringar har försäkringsbestånd som varierar över tid eftersom försäkringarna är avtalade för olika arbetskollektiv. Beräkningar av försäkringstekniska avsättningar enligt den externa redovisningen kan ge ett högre värde än beräkningar enligt lagen om tjänstepensionsföretag, särskilt för företag som i den externa redovisningen beräknar enligt försiktiga antaganden med vissa schablonmässiga säkerhetspåslag", skriver Finansinspektionen.

Den extra buffert i avsättningen, som kan uppstå utöver en aktsamt värderad försäkringsteknisk avsättning, kan likställas med det som är meningen med säkerhetsreserven, som enligt förslaget ska ingå i kapitalbasen för tjänstepensionsföretag.

"Om båda förslagen genomförs kan justeringsbeloppet innebära en dubbelräkning, eftersom säkerhetsreserven höjer kapitalbasen samtidigt som justeringsbeloppet sänker det riskkänsliga kapitalkravet. FI avstyrker därför förslaget".

Ett förslag som FI anser behöver omarbetas är det att samhällsintresset av miljömässigt hållbara investeringar ska beaktas vid kapitalkravsberäkningen. Myndighetens uppfattning är att man vill sänka kapitalkravet för godkända infrastrukturinvesteringar från den nivå som idag gäller i FI:s föreskrifter. Det vill man inte se.

Dock vill inte tillsynsmyndigheten att kapitalkravsreglerna justeras för att främja andra mål utöver de att skydda försäkringstagarna och värna finansiell stabilitet. Hållbarhet eller ej spelar ingen roll, kapitalkravsreglerna ska inte vara ett politiskt styrmedel.

"Huruvida så kallade gröna tillgångar regelmässigt innebär en lägre finansiell risk är en fråga som är föremål för studier på internationell nivå, och det är ett arbete som FI deltar aktivt i. Om en systematiskt lägre risknivå kan beläggas skulle en koppling mellan miljömässig hållbarhet och lägre kapitalkrav kunna anses riskbaserad och därmed motiverad. I avsaknad av sådana belägg anser FI att kapitalkravet för godkända infrastrukturtillgångar inte heller bör sänkas ytterligare på grund av miljömässig hållbarhet", enligt FI:s yttrande.

FI anser även att förslaget att ett tjänstepensionsföretags säkerhetsreserv ska få ingå i kapitalbasen, behöver utredas närmare.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907