Idag uppdaterar Svensk Försäkring sin rekommendation för redovisning av koldioxidavtrycket i försäkringsföretagens investeringsportföljer.
Rekommendationen har anpassats till Task Force for Climate-related Financial Disclosures (TCFD:s) rekommendationer och även utvidgats till att täcka fler tillgångsslag.
En beräkning av växthusgasutsläpp från försäkringsföretagens portföljer antogs redan 2016 men det har sedan dess skett flera förändringar. Några exempel är EU:s direktiv för icke-finansiell rapportering som genomförts i den svenska årsredovisningslagen samt kompletterats med detaljerade riktlinjer för klimatrapportering; flera nya investerarledda klimatinitiativ har lanserats; EU har presenterat sina planer för en grön giv och en hållbar finansmarknad; och Task Force for Climate-related Financial Disclosure (TCFD) har presenterat rekommendationer för klimatrelaterade finansiella upplysningar.
Hållbarhetsfrågorna blir dessutom allt viktigare för spararna, säger Svensk Försäkrings ekonom Sara Bergström.
"Det är något som försäkringsbranschen har arbetat med länge. Branschen strävar också efter ökad transparens och jämförbarhet mellan bolagen och där har vi nu tagit ytterligare ett steg i utvecklingen genom att anpassa vår rekommendation till TCDF:s internationella ramverk", säger hon.
Förändringen är att beräkningsformeln i rekommendationen justeras för att visa investeringsportföljens exponering mot koldioxidintensiva företag, istället för portföljens ägarandel i bolag med hög koldioxidintensitet. Standarden innehåller nu även fler tillgångsslag. Bland annat ingår nu företagsobligationer emitterade av noterade bolag samt direktägda fastigheter eller fastighetsbolag.
Den nya rekommendationen träder i kraft vid årsskiftet.