Igår lämnade regeringen ännu en promemoria som handlar om hur man ska "laga" garantipensionssystemet för att få det att stämma med den EU-rättsliga regeringen.
Sveriges sätt att hantera garantipensionen krävde enligt EU-domstolen att man införde nationella bestämmelser för att säkerställa att det fanns rättsligt stöd för att betala ut garantipension och garantipension till omställningspension till personer bosatta i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller i Schweiz.
Det här var ett sätt att laga punkteringen med lagningslappar i väntan på att en helt ny reglering för garantipension införs.
I promemorian föreslås nu en förlängning av den provisoriska lagning som man gjort och att provisoriet förlängsmed ytterligare ett år. Detta i väntan på att de reformer som föreslagits för garantipensionssystemet kan börja gälla.
Två betänkanden har hittills kommit från utredningen, ett i december 2019 och ett med mer praktiska tillämpningsfrågor som kom så sent som den 5 juni.
"I avvaktan på att regeringen ska ta ställning till garantipensionernas framtida konstruktion föreslås det i denna promemoria att de tillfälliga bestämmelser som möjliggör export av förmånerna till personer bosatta inom EES eller i Schweiz ska gälla till utgången av 2021", skriver regeringen i promemorian.
I promemorian tar man upp ännu ett problem som rör Brexit där Storbritannien lämnade Unionen per den 31 januari 2020. Förslaget innebär att man låtsas som att Brexit inte hänt och att man även i fortsättningen kommer att betala ut garantipension och garantipension till omställningspension till människor bosatta i det Förenade kungariket, som har rätt till förmånen precis som tidigare.
Det undantaget beslutade Sverige om i mars 2019 och de reglerna förlängs nu och ska gälla till utgången av 2021.