En ny statistikrapport från Statens tjänstepensionsverk om pensionsavgångar inom staten visar att allt fler statligt anställda går i pension vid 67. Rapporten visar samtidigt att allt fler tar ut sin pension före 65 år.
Omkring 20 procent av de statligt anställda tar ut sin ålderspension vid 67 års ålder. Det är tredje året i rad som 67-årsmånaden är den vanligaste månaden att gå i pension och skillnaden mot den näst vanligaste tidpunkten växer.
"Under 2019 var det 33 procent fler som stannade kvar i anställning till och med 67-årsmånaden jämfört med antalet som slutade månaden innan de fyllde 65 år. Den här skillnaden har aldrig varit så stor som 2019", säger Helén Högberg, statistiker på SPV.
Å andra sidan växer andelen som börjar ta ut sin pension innan 65 också. Förra året var det 32 procent som gjorde det.
"Och i den här gruppen ser vi att genomsnittsåldern minskar. Åldern då man får sin första utbetalning blir lägre och lägre för varje år", säger Helén Högberg.
I den här gruppen märks trenden att många gör ett temporärt uttag av sin förmånsbestämda tjänstepension, där de tar ut så mycket som möjligt innan de fyller 65 år. Efter det får de väldigt lite eller inget alls utbetalt. Nästan en fjärdedel kommer inte ha någon utbetalning efter att de fyllt 65, enligt SPV.