NYHETSARKIVET
25 jun 2020 16:22
Åtal mot två i Falcon Funds – Serwin pekas ut som hjärnan
Max Serwin pekas ut som hjärnan bakom hela upplägget som ledde till den påstådda brottsligheten på Malta i Falcon Funds del två. Det är han som står åtalad tillsammans med Afram Gergeo, eller den 43-årige svensken som han benämns vid dagens pressträff.

Serwin pekas ut som personen som satte igång Falcon Funds SICAV-fonden på Malta och han var ytters den som tillsatte både styrelse samt valde förvaltare av tillgångarna, enligt kammaråklagare och förundersökningsledare Jerker Asplund.

Därefter flyttades spararnas pengar från Optimus High Yield, som de flesta nu minns rättegången i del 1, till fonden Falcon Funds Balanced och genom att Optimus fusionerades med Falcon Balanced.

Brottsverktygen var återigen väldigt komplexa finansiella instrument med underliggande tillgångar, men inte RMBS:er som i del 1 utan något som kallas för Exchange Traded Instruments. Gärningsmännen har kontrollerat alla instrument och underliggande tillgångar och har dessutom vilselett förvaltarbolaget Temple Asset Management att investera 45,9 miljarder euro i dessa instrument, enligt åklagaren.

- Den 42-årige svensken (Serwin, red. anm.) har med hjälp av den 43-årige svensken (Gergeo) men framför allt själv styrt hela upplägget och bestämt vilka instrument som ska köpas med spararnas medel, sa Asplund vid pressträffen.

Temple Asset Managements chef Anthony Farrell var häktad och en av de misstänkta under utredningens gång förra året. Att inget åtal väckts mot honom beror på att åklagaren inte kan visa uppsåt i hans fall.

- Vi har inget bevis för att Farrell överhuvudtaget kände till brottsupplägget. När vi tittat på de här penningströmmarna har vi dessutom inte sett att några pengar gått till honom, sa Asplund.

Som tidigare skrivits är Falcon Funds-utredningen Ekobrottsmyndighetens största genom tiderna. Anledningen till att den överhuvudtaget delades upp i två delar var för att den första delen som berör Optimus var betydligt mer Sverigecentrerat. De misstänkta brotten i del två är istället betydligt mer internationella till sin natur.

Under pressträffen berättade civila utredaren Susanna Olofsson att 200 av de strax över 1000 tillslagen gjordes i utlandet.

- Vi har även hållit 234 förhör i Sverige och utomlands. Några av förhören har hållits i Schweiz, Storbritannien och i USA, sa Olofsson.

Dessutom har EBM med hjälp av Europol och Eurojust kunnat skicka begäran om rättshjälp från 23 länder och i flera av länderna dessutom fått hjälp att frysa tillgångar värda mångmiljonbelopp.

Mycket av samarbetet skedde också med amerikanska Department of Justice.

- Utanför Europa har USA haft en särställning i den här utredningen. Mycket av de här pengarna hamnade i USA, sa Asplund.

Huvudförhandlingen börjar den 17 augusti och 40 rättegångsdagar är bokade. I början av december väntas den sista förhandlingsdagen äga rum.

Åtalspunkterna för Serwin är grovt bedrägeri alternativt grov trolöshet mot huvudman i fem fall. För Gergeo gäller åtalet grovt penningtvättbrott i sex fall och han är belagd med reseförbud.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907