Under Pensionsnyheternas och Pensionsmyndighetens webinarium i tisdags kom frågan upp varför myndigheten i sitt remissvar inte tydligt angivit om man av- eller tillstyrker regeringens förslag om det nya inkomstpensionstillägget.
Som vi skrev i går står det i en instruktion för remissinstanser från regeringskansliet att man ska vara tydlig i sina svar:
"Gör ställningstagandet tydligt. Ibland kan det vara svårt att avgöra om en remissinstans instämmer i eller motsätter sig ett förslag. Formulera ställningstagandet klart. Den som är tveksam bör klart säga detta och inte låta tveksamheten komma till uttryck genom svårtolkade formuleringar."
Vidare står det så här: "Man ska inte heller bortse från att en kort och kärnfullt formulerad åsikt uppmärksammas mer än om budskapet framförs i en ordrik och mindre koncentrerad form."
Pensionsmyndigheten och Inspektionen för Socialförsäkringen, ISF, är två av många remissinstanser som haft mycket kritiska synpunkter på förslaget om tillägget, som lanserats av ordföranden i Pensionsgruppen, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Ingen av dem skriver dock tydligt att de avstyrker förslaget vilket är lätt att uppfatta som att man är "feg" i förhållande till regeringen.
Myndigheterna ska ju vara självstyrande och politiken har att tillsätta styrelse och generaldirektör och skriva regleringsbrev med instruktioner. I övrigt ska de vara självstyrande och inte utsättas för ministerstyre, något som är fallet i många andra länder.
I det här fallet har Pensionsmyndigheten sett det som att en enig Pensionsgrupp tyckt att det varit en bra idé med inkomstpensionstillägget (ingen vågade väl gå till val på att man motsatt sig höjda pensioner) och att saken då var klar.
Pensionsmyndighetens GD Daniel Barr skriver så här till Pensionsnyheterna med anledning av att man inte tydligt sagt att man av- eller tillstyrker förslaget:
"Då pensionsgruppen, och därmed en klar majoritet av partierna i riksdagen, redan tagit ställning till att förslaget ska genomföras bedömde myndighetens styrelse att vi inte skulle tillstyrka eller avstyrka förslaget i remissvaret utan bara belysa olika aspekter av förslagets utformning", skriver han i ett mejl till redaktionen.
Enligt uppgifter till Pensionsnyheterna var det inte tjänstemännen på myndigheten som tryckte på för att inte avstyrka förslaget. Det initiativet kom enligt Pensionsnyheternas uppgifter från högre sfärer med känsla för vad som är politiskt lämpligt.