NYHETSARKIVET
12 aug 2020 12:57
Lundbergh: Hoppas politikerna använder sunt förnuft när det gäller PPM
Majoriteten av människorna är väldigt passiva när det gäller pensionen och de som bortser från det är avsiktligt ideologiskt blinda till faktumet. Det är inte orealistiskt att anta att de flesta har bättre saker att göra än att engagera sig i sin pension.

Det skriver Stefan Lundbergh, direktör i holländska Cardano Insights samt före detta PPM-utredare. Lundbergh fick 2017 i uppdrag av regeringen att göra en förstudie över möjliga strukturella förändringar av premiepensionen. Hans huvuddrag var att fondtorget ska behållas men att staten ska ta ett större ansvar och upphandla kostnadseffektiva och kvalitetssäkrade fonder.

I en krönika på Linkedin betitlad "Wilful Ideological Blindness" menar Lundbergh att motståndarna hellre vill förändra människan för att passa in i ett ideal än att förändra systemet så att det passar in i hur människa agerar i verkligheten. Modern ekonomi är däremot uppbyggd kring ett ideal av människan som en rationell varelse som tar in relevant information och fattar de bästa ekonomiska besluten utifrån det.

Ideologin byggd på den rationella personen - homo economicus som Lundbergh beskriver det i krönikan - är dock lite luddig när det kommer till pensionen. Detta eftersom debatten i många länder fokuserar på att medlemmar av pensionskassor inte engagerar sig tillräckligt mycket i sina pensioner.

"För det första tvingas folk till att spara till sin pension. Men när vi blir medlemmar av en pensionskassa förväntar sig ideologerna att vi ska hitta ett inre intresse för vår pension och börja bete oss som rationella personer. När det inte sker påstår de att det måste finns några oöverkomliga hinder som förhindrar oss från att bete oss som ideologin förutspår", skriver Lundbergh.

Förslaget i hans förstudie för tre år sedan möttes av stort motstånd av branschen och han medger att det var oväntat att något baserat på sunt förnuft skulle få så starka reaktioner.

"Vissa av ideologerna drevs av särintressen och fortsatte att upprepa den egna truismen att fler valmöjligheter alltid var bättre. Andra argumenterade överlägset att det var bra om folk inom ramen för ett statligt pensionssystem misslyckades eftersom det skulle vara en bra läxa för dem. Båda är illustrativa exempel på hur ovillkorlig kärlek för en ideologi resulterade i avsiktlig ideologisk blindhet", skriver han.

Han avslutar med förhoppningen att Pensionsgruppen fattar ett beslut kring det upphandlade fondtorget baserat på sunt förnuft.

När Mikael Westberg lämnade över sitt betänkande om ett upphandlat fondtorg så lyfte han samma argument när det gäller beteendeekonomi som Lundbergh gör i sin krönika. Han nämnde att hans förslag var baserat på hur människor faktiskt agerar. Så här sa han till exempel när han lämnade över betänkandet till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi:

- Den generella slutsatsen från beteendeekonomin är att människor är mindre rationella än vad teorin föreslår och det är särskilt tydligt när det kommer till pensionssparande. Många sparar för lite eller för mycket och söker ofta rådgivning om hur de ska lösa problemet men det leder ofta till beslut som inte är ekonomiskt rationella. Med det sagt har ett betydande antal sparare gjort rationella, medvetna och välinformerade val. Inom ramen för mitt uppdrag har jag däremot inte hittat stöd i den beteendeekonomiska forskningen som tyder på att de flesta eller ens en majoritet har gjort det och därför måste premiepensionssystemet utgå från hur människor faktiskt agerar snarare än att titta på hur de utifrån ekonomisk teori borde agera, sa han i november 2019.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907