Småbolagsfonderna är viktiga i Sverige när det gäller att förse mindre bolag med tillväxtkapital. En begränsning av utbudet av fonder inom PPM-systemet genom det upphandlade fondtorget kommer ha en negativ påverkan på arbetstillfällen och expansion för bolagen, säger Spiltans grundare Per H. Börjesson till Pensionsnyheterna.
Att han är emot det upphandlade fondtorget är ingen hemlighet och argumentet med att det drabbar riskkapitalförsörjningen har också framförts från flera håll. Nyligen levererade dock Secorias Mats Langensjö motargumentet att det är en myt att riskkapitalförsörjningen drabbas negativt.
"Premiepensionens plattform består av dagligt handlade så kallade UCITS-fonder. Dessa fonder består i princip enbart av likvida värdepapper. Det är därför en myt att riskkapitalförsörjningen skulle vara hotad för svensk industri och innovation då dessa fonder inte tillhandahåller sådant riskkapital".
Det reagerade Börjesson på och menade att det absolut drabbar mindre svenska bolag. I en fas när bolagen ska växa och förbereda sig för notering är de här fonderna viktiga eftersom de förser bolagen med expansionskapital. Det skapar i sin tur även arbetstillfällen.
- I till exempel Spiltan Småland har vi 400 miljoner i PPM och som går till småländska bolag. Om den fonden inte är med då försvinner den finansieringen. Jag tycker att alla pengar i en aktiemarknad skapar arbetstillfällen i längden. Att säga att det inte har någon betydelse tycker jag är felaktigt, säger Börjesson.
Börjesson menar att det idag finns 13 svenska småbolagsfonder i PPM med 25 miljarder kronor i kapital.
- Antingen säger man i en upphandling att det inte ska vara 13 utan 4 och då försvinner fonderna. Eller så väljer bolaget att inte vara med på grund av ogynnsamma villkor. Effekten kan då bli mindre kapital, säger Börjesson.
Samtidigt kan man också säga att de få fonderna som är kvar kan ta över pengarna. En hårdare konkurrens helt enkelt, men att kapitalet i stora delar är kvar.
- Den effekten kan det bli. Men jag tror också att det blir så att många gör ett val först och sen åker fonden ur efter några år och pengarna hamnar i AP7. Då tror jag inte man kommer tillbaka. Pengarna försvinner och det är tråkigt. AP7 tycker jag har gått väldigt bra men det är bara en procent som är investerat i Sverige. Jag tycker svensk pension ska gynna svenska bolag, säger Börjesson.
En sak man kan undra över är oron över att spararna inte kommer tillbaka och väljer att ligga kvar i AP7. Samtidigt talas det mycket om att ett stort utbud behövs för att svenska sparare är aktiva. Behövs det ett väldigt stort fondtorg om de i slutändan inte väljer att komma tillbaka till sina gamla småbolagsfonder till exempel?
- Man ska ha ett öppet fondtorg för de som verkligen är intresserade. Folk gör aktiva val i livet hela tiden. Om det är 20-30 procent som är aktiva så räcker det, säger Börjesson.
Han tillägger också att det är felaktigt att som i utredningen påpeka att svenska sparare inte förstår finansmarknaden. Man kan inte lämna saken därhän utan fokusera på att utbilda folk istället. Att då begränsa valmöjligheterna genom att införa tre steg innan de kan välja en fond är fel väg att gå.