En lagrådsremiss om den stora flytträttsfrågan var tänkt att komma innan midsommar men senarelades på grund av Covid-19. Sedan vi rapporterade om det i juni så har det varit relativt tyst om frågan och ingen vet när regeringen ska lägga fram remissen. Frågar man finansdepartementet heter det bara att arbetet med remissen pågår men inte när man ska lägga fram den.
Men från branschen finns fortfarande en hel del obesvarade frågor, erfar Pensionsnyheterna. Väldigt många, både förmedlare och kundföretag, känner ovisshet inför lagstiftningen och väldigt många förstår fortfarande inte riktigt vad som gäller eller vad som kommer att hända.
Frågor om vad som till exempel gäller om en kund precis flyttat in sitt kapital till en befintlig försäkring och om hela det kapitalet ska vara flyttbart efter ett år har man inte hittat svar på, i de underlag man hittills fått se.
Det gör att hela flytträttsfrågan blivit ganska krånglig och att företagen på grund av ovisshet inte heller vågar berätta för kunderna vad som gäller. Den viktigaste frågan för dem verkar fortfarande vara att flyttar inte ska drabba kollektivet.
Nu har regeringen försökt bemöta det genom att klargöra att flytträtten bara ska gälla fondförsäkringar, men som Folksams vd Ylva Wessén i våras uppgav för Pensionsnyheterna så måste bolaget tjäna pengar på andra sätt om de blir av med kunder. Med andra ord så kommer lagstiftningen, enligt bolagen, att drabba befintliga kunder på ett eller annat sätt.
Pensionsnyheterna erfar också att det var länge sedan branschen hörde något från regeringen om flytträttsfrågan och att det finns en känsla att det ligger lite på is. Och bolagen är inte heller särskilt angelägna att ge regeringen en subtil knuff och få den att jobba med flyttlagstiftningen lite snabbare. Många av bolagen vill ju inte ha den överhuvudtaget. Samtidigt finns det en viss oro att det hela kommer ta fart "i elfte timmen", vilket då ger branschen för lite tid att anpassa sig.
Spaningen från marknaden är dock att flytträtten är den hetaste frågan just nu och att alla efterfrågar fler svar.