En dom i den danska Högsta domstolen kan få effekten att många pensionsbolag får betala ut pensionsarv två gånger.
Det skriver nyhetsmediet Finans.dk. Domstolen slog fast att pensionsbolaget PFA brutit mot reglerna för efterlevandeskydd. Av domen framgår att PFA betalat ut en miljon danska kronor till fel person och effekten kan bli att flera andra bolag får dras med dubbla utbetalningar. Detta eftersom det är upp till bolaget att se till att pensionen efter att en förmånstagare dött betalas till rätt person.
Den som fått pengarna hittills är inte skyldig då personen hela tiden agerat i god tro. I domen konstateras att det enbart i PFA kan vara över 300 000 personer som påverkas av regelbrottet, enligt Finans.
För att förstå mer om ärendet måste man gå tillbaka till 1 januari 2008. Då började en ny lag gälla som fastslog att även sambos kan få del av efterlevandeskyddet. Innan dess gällde detta bara makar och därefter barn. Någon retroaktiv lagstiftning gällde inte heller så om pensionen tecknades innan 2008 gällde de gamla reglerna fortfarande.
Det här gäller även om man fått ett standardbrev från pensionsbolaget som meddelade att bolaget anpassat sig till den nya lagstiftningen. Ett sådant brev skickades till 344 000 kunder hos PFA.
Fallet som ledde till domen i Högsta domstolen har att göra med att PFA betalat ut den avlidnes pension till sambon. Först när dottern upptäckte det stoppades utbetalningarna. Just i det här fallet överfördes en miljon till dottern direkt så PFA slipper betala. Men advokater som specialiserar sig inom området anser att ärendet kan få långtgående konsekvenser ändå. Har någon inte ingripit i tid och bolaget redan betalat ut hela beloppet så kommer det få betala ut samma belopp igen, men till rätt person den gången.
Advokat Mads Bryde Andersen uppgav för Finans att förfarandet är ett brott mot dansk lag och det är märkligt av bolaget att tro att det är skyddat bara för att det skickat ut massbrev till kunderna.
"Det är så uppenbart att man måste säkra ett samtycke först", sa Bryde Andersen.
Vad PFA ska göra i nuläget är oklart. Bolagets advokater ska nu sätta sig in i den 11-sidiga domen.