I november blev Pensionsmyndighetens traditionella portfölj med 45 miljarder kronor under förvaltning fossilfri.
Förutom den hållbara aspekten har draget visat sig vara bra även för avkastningen. Under de första 8 månaderna 2020 har den fossilfria aktieportföljen levererat en avkastning som är 3,5 procentenheter högre jämfört med om fossilbolagen funnits kvar i portföljen.
Per den sista augusti så är aktieportföljens avkastning -0,36 procent medan becnhmark vid samma period visade -3,47 procent i avkastning, säger fondtorgschefen Erik Fransson till Pensionsnyheterna.
- Vi tog beslutet utifrån ett hållbarhetsperspektiv men samtidigt ville vi även bli av med den finansiella risken det innebär att fortsätta äga bolag inom dessa sektorer, säger Fransson.
Han medger att siffrorna gäller en väldigt kort period och att utvecklingen kan studsa tillbaka. Samtidigt är det bra med positiva resultat direkt och på lång sikt väntas en hållbar portfölj också ge en högre avkastning.
- Att det skulle vara positivt så här tidigt hade vi inte väntat oss men det är en glädjande utveckling. Även om det studsar tillbaka på kort sikt så anser vi att det här leder till bättre resultat för oss på lång sikt, säger Fransson.
Sedan fossilbolagen avyttrades har det frigjorda kapitalet omplacerats till bolag som bidrar till att främja FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Aktieportföljen är även fri från bolag vars huvudsakliga verksamhet är vapen, alkohol, tobak, spel och pornografi.
Utvecklingen i Pensionsmyndighetens tradportfölj går också ihop med vad Alectas vd Magnus Billing sa på tisdagen under ett webb-sänt seminarium på Sustainable Investment Forum Europe. Han uppgav att det blivit tydligt att bolag som rankas högt ur ett ESG-perspektiv är morgondagens vinnare. Trenden har enligt Billing framför allt blivit tydlig efter covid-19. Det är en utveckling även Erik Fransson noterat.
- En del av vår aktiestrategi är att investera i bolag som bidrar positivt till en hållbar samhällsutveckling och vi har sett att de här bolagen den senaste tiden utvecklats bättre medan andra branscher som olja till exempel, drabbats negativt av den allmänna svaga ekonomiska utvecklingen globalt.
Pensionsmyndigheten har nyligen också investerat i statens första gröna obligation inom tradportföljen. Liknande investeringar samt mer inkludering av bolag som har positiv påverkan som utgångspunkt är exempel på vad myndigheten kan göra för att bli ännu mer hållbar, menar Fransson.