När pandemin bröt ut i våras så slutade den svenska marknaden för företagsobligationer att fungera på ett tillfredsställande sätt. Vi har bland annat rapporterat om flera fondbolag som tvingats göra tillfälliga uttagsstopp i ett antal företagsobligationsfonder. Bland dessa fanns Danske Invest och Spiltan.
I veckan hade Finansinspektionen därför ett samtal med branschorganisationer och myndigheter om vilka åtgärder som kan vidtas för att öka branschens motståndskraft.
Generaldirektör Erik Thedéen konstaterar att transparensen på företagsobligationsmarknaden försämrats sedan MiFID 2 trädde ikraft, vilket det måste bli ändring på.
"Branschorganisationen Svensk värdepappersmarknad bör snabbutreda hur marknadsaktörerna kan öka transparensen på företagsobligationsmarknaden, det vill säga publicera i vilka volymer och till vilka priser omsättningen sker. Ett förslag på förbättringar bör vara klart inom två månader. Transparensen har försämrats sedan MiFID 2 infördes, tvärtemot regleringens syfte. Obligationsmarknaden måste, som ett minimum, återgå till den transparens som gällde innan dess", sa Erik Thedéen under mötet.
De som deltog var Fondbolagens förening, Industrins finansförening, Nasdaq Stockholm, Svensk Försäkring, Svensk värdepappersmarknad, Svenskt Näringsliv, Finansdepartementet, Riksbanken och Riksgälden.
Den svenska marknaden för företagsobligationer har vuxit kraftigt de senaste åren, framför allt på grund av ett större intresse att placera i marknaden via fonder. Tillgångsslaget har därför blivit en viktig finansieringskälla för företag.
Men vårens problem på marknaden visade att riskerna är högre än vad många trodde.
"Ett första steg mot att bland annat skapa bättre likviditet på marknaden är ökad transparens om avslutspriser och volymer. Med bättre information om faktiska priser kan placerare och emittenter även lättare bedöma indikativa skärmpriser vilket innebär ett bättre underlag för rättvisande värdering av obligationsinnehaven", meddelar FI.
Nästa år görs en översyn av MiFID 2 och Mifir på EU-nivå. Där ska bland annat transparensreglerna utvärderas, men FI vill att svenska privata aktörer redan nu agerar.
"Ansvaret för att den svenska marknaden ska fungera väl delas av alla marknadsdeltagare. De institut som arrangerar och placerar obligationsemissioner och handlar på andrahandsmarknaden bör ta fram konkreta lösningar för ökad transparens. Även placerare och emittenter har ett ansvar att aktivt formulera och föra fram önskemål och krav. FI och andra myndigheter kan på lämpligt sätt stötta i processen."