Fondbranschen menar att konkurrensen försämras eller i värsta fall försvinner om förslaget om det upphandlade premiepensionstorget går igenom. Men Pensionsmyndighetens fondtorgschef Erik Fransson menar tvärtom. Det är med upphandling som konkurrensen förbättras, ett resonemang han förde vid gårdagens digitala konferens Investor Summit som Svenska Dagbladet arrangerade.
- Det har inte riktigt fungerat med konkurrensen på fondtorget hittills. Att göra om så att vi får ett upphandlingsförfarande innebär att vi får in konkurrensen på fondtorget igen. Det är den stora nyttan med förslaget, sa han.
I debatten deltog även Sjunde AP-fondens vd Richard Gröttheim och Fondbolagens förenings chefsjurist Helene Wall.
Som företrädare för fondbranschen var Wall emot förslaget, som hon menar har ringa fördelar för spararna och strider i värsta fall mot EU-rätten.
Hon såg det som en nackdel att en upphandling görs där fondtorget sitter fast med ett sortiment oavsett vad som händer på marknaden. AP7:s Gröttheim hade förståelse för fondbranschens resonemang men höll inte med. PPM är till för sparare och det går att skriva i kontraktet att man kan "sparka" förvaltare på dagen om det skulle behövas.
I sin utredning bedömde Mikael Westberg att det kan bli 200 fonder kvar på fondtorget. Till och med det är för mycket enligt Gröttheim.
- Vi måste se till att strukturera det här på ett bra sätt för de svenska spararna. Får vi inte pejl på det här systemet så kommer PPM att ryka, sa han.
Fransson menade att myndigheten kan hjälpa spararna bygga en bra portfölj genom att ge dem rätt verktyg att arbeta med. Med stöd och vägledning trodde han att viljan bland spararna att bli mer aktiva och delaktiga på fondtorget då ökar.
En avslutande rundfråga var om det var bråttom med genomförandet av förslaget. Ur ett säkerhetsperspektiv var det inte det, enligt Fransson.
- De värsta fonderna är nog redan borta efter det första steget, men ska det göra så är det lika bra att få det gjort snabbt, sa han.
Fondbolagens förenings Helene Wall sa så här:
- Vi anser att det här förslaget strider mot EU-rätten och inte ska genomföras alls. Man måste se till att det är ordning och reda på reformen innan man går vidare. Verktygen för att få bort oseriösa aktörer finns redan idag och det går att styra utbudet av fonder.
Gröttheim var den som ansåg att det var mest bråttom.
- Det måste göras snabbt. Det som alla borde vara mest oroliga för är att valaktiviteten bland spararna sjunker hela tiden. Jag vill inte ha alla hos mig utan jag vill se en välfungerande valarkitektur, sa han.
Vad gäller frågan om förslaget bryter mot lagen så har Fondbolagens förening låtit docent Andrea Sundstrand skriva ett rättsutlåtande. Hon konstaterar att förslaget strider mot upphandlingslagstiftningen och skriver så här i sin slutsats.
"Som framgått ovan anser jag att Utredningen om ett upphandlat fondtorg för premiepensionens betänkande i Ett bättre premiepensionssystem, SOU 2019:44 inte överensstämmer med bestämmelserna i den svenska upphandlingslagstiftningen. Det innebär att det system som utredningen föreslår är olagligt. Risken med att införa systemet är att Sverige bryter mot sina förpliktelser enligt sitt medlemskap i EU och att Sverige som stat kommer att fällas för fördragsbrott av EU-domstolen. Alternativ till det föreslagna systemet är att istället införa någon typ av LOV-system. LOV-system omfattas inte av upphandlingslagstiftningen och kan således, med vissa begränsningar i unionsrätten, utformas så att det passar det svenska systemet."
Lag om valfrihetssystem, LOV, från 2008, är ett alternativ till upphandling enligt Lag om offentlig upphandling (LOU). Det är ett regelverk som beskriver hur privata utförare kan bli leverantörer av välfärdstjänster. Lagen bygger på grundläggande EG-rättsliga principer: konkurrens, icke-diskriminering, öppenhet och proportionalitet.
Hela hennes rättsutlåtande kan du läsa här:
Läs mer