Det rättsutlåtande som docent Andrea Sundstrand lämnade om förslaget om ett upphandlat premiepensionstorg slår fast att betänkandet bryter mot lagen. I en kommentar till Pensionsnyheterna skriver utredare Mikael Westberg att han följt det uppdrag han fått av regeringen samt att Sundstrands argument är svårt att förstå.
Hon skriver i sitt utlåtande att ett alternativ till det föreslagna systemet är att istället införa någon typ av LOV-system (Lag om valfrihetssystem, LOV, från 2008).
- Mitt uppdrag har varit att ta fram ett förslag på ett upphandlat fondtorg, inte ett LOV-system. Den fråga som utredningen därmed skulle besvara var om det ska ske enligt LOU eller enligt en särskild ny upphandlingslag. Dessutom förefaller hennes utlåtande såvitt jag kan förstå bygga på att det inte längre är finansiella instrument i form av UCITS-fonder som borde upphandlas utan istället pensionstjänster. En så radikal omstöpning av premiepensionen, dvs. att inte längre erbjuda UCITS-fonder, har inte varit mitt uppdrag att föreslå, säger Westberg.
Westberg säger dessutom att han har svårt att förstå argumentationen till ett LOV-system, eftersom Sundstrand även skriver att LOU (Lagen om offentlig upphandlig) är tillämpligt.
- Om LOU skulle vara tillämpligt vilket alltså är en slutsats jag inte delar skulle det innebära att alla inköp av finansiella instrument som görs av staten och Sveriges kommuner skulle vara upphandlingspliktiga. En sådan tillämpning av EU-rätten, som mig veterligen inte någon svensk myndighet har, skulle vara unik och avvika från hur andra EU-länder gör. Det skulle också få synnerligen stora återverkningar för statliga och kommunala myndigheters möjligheter att agera på de finansiella marknaderna.
Det hade också varit bra om utlåtandet, som beställdes av Fondbolagens förening, förklarade Sundstrands tidigare framförda ståndpunkt i andra sammanhang när hon hävdat att den fria rörligheten av kapital i huvudregel inte omfattas av LOU, menar Westberg och tillägger att institutionen hon är knuten till inte verkar dela hennes ståndpunkt.
- Dessa invändningar framgår inte av deras remissvar. Tvärtom anser juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet att utredningens beskrivning, bedömning och förslag till rättslig reglering är välgrundade, säger han.
Länk till Sundstrands utlåtande finns i artikeln om fondtorget ovan.