Svenska försäkringsförmedlares förening, som är med i den europeiska paraplyorganisationen BIPAR, var nyligen i diskusssioner med SFM:s holländska motsvarigheten Adfiz. På agendan stod provisionsförbud, något som redan införts i Holland.
SFM:s jurist Per Johan Gidlund var med i utbytet och kommenterar det med att marknaden i Nederländerna har en historia av ännu värre skandaler än de som drabbat svenska sparare. Det rör sig om omfattande misselling-skandaler inom fondförsäkringar och så kallad payment protection.
Effekten av det holländska provisionsförbudet är att antalet rådgivare minskat kraftigt. Det har i sin tur fått effekten att mindre bemedlade fått det svårare att få tillgång till rådgivning.
"Slutsatser som dragits är bland annat att finansiellt utsatta grupper eftersöker inte rådgivare längre, proaktiv rådgivning har i princip upphört och execution only, med tillhörande lägre kundskydd, har tagit större plats på marknaden. Detta får effekt bland annat att konsumenter och småföretagare är underförsäkrade vid sjukdom och att andelen långsiktigt sparande minskar", skriver Per Johan Gidlund.
En annan slutsats är att problemet med misselling har upphört men att kostnaden för rådgivning inte har minskat.
"I Sverige hade vi en lång och balanserad diskussion inför implementeringen av IDD och har nu på plats ett regelverk som bygger på transparens och kundernas fria val. Vi tar med oss från erfarenheterna i Nederländerna men ser inte att de utgör skäl för att förändra det fungerande systemet som vi har i Sverige", uppger Gidlund.