Ju längre coronakrisen pågår, desto lägre blir din pension. Beroende på ålder och yrkesgrupp kan antingen några års längre arbetsliv eller 500 till 3 000 kronor i extra sparande per månad behövas för att kompensera för det bortfall i pensionen pandemoin leder till.
Det skriver Skandia i en ny rapport om hur den pågående pandemin påverkar svenskarnas pension.
Livbolaget har undersökt hur krisen påverkar pensionerna för 70-, 80- och 90-talister. Oavsett yrkesgrupp och generation så blir effekten negativ, är det samlade resultatet. Den månatliga pensionen minskar med mellan 2 000 och 5 000 kronor per månad vid en snabb återhämtning. Om återhämtningen drar ut på tiden så blir effekten ännu värre. En grundskolelärare född på 90-talet kan få nästan 3 000 i månaden mindre och för en civilingenjör född på 80-talet kan det röra sig om 7 000 kronor i månaden mindre.
"Pensionernas utveckling är till stor del kopplad till den allmänna ekonomiska utvecklingen i Sverige och utvecklingen på kapitalmarknaden. Våra antaganden i rapporten visar att en svagare tillväxt och därmed löneutveckling slår direkt mot pensionerna. I takt med att individen fått mer ansvar för sin pension ökar också osäkerheten kring det framtida utfallet", säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
Budskapet är att det redan viktiga egna pensionssparandet nu blir ännu viktigare för att den ekonomiska förlusten inte ska kännas lika hård. En intensivvårdssjuksköterska född på 70-talet kan vid en gradvis återhämtning spara 3 000 kronor i månaden och nå 80 procent av slutlönen och 2 000 kronor i månaden vid en snabb återhämtning. Detta åtminstone enligt de antaganden som Skandia gjort i rapporten.
Att stanna kvar på arbetsmarknaden längre är också ett sätt att kompensera för bortfallet.
Majoriteten av den förlorade pensionen kan återhämtas med ett extra år i arbetslivet. Arbete i två år extra med 75 procents arbetstid gör att bortfallet mer än kompenseras, enligt Skandia.
"Vi vill att så många som möjligt ska känna sig trygga med en bra pension som räcker livet ut. Att börja pensionsspara tidigt i livet kan ge bra effekt på den framtida pensionen. Det ger mer flexibilitet för när jag kan välja att gå i pension och det förbättrar möjligheten att klara av en ekonomisk kris som coronapandemin har gett upphov till", avslutar Mattias Munter.