NYHETSARKIVET
1 okt 2020 13:42
Svensk Försäkring lyfter svårigheter att följa penningtvättsreglerna i tjänstepensionsverksamhet
Svensk Försäkring lyfte frågan om utmaningar för försäkringsföretag som erbjuder kollektivavtalad tjänstepension att uppfylla EU:s penningtvättsregelverk redan i sitt remissvar 2016.

Nu har organisationen återigen lyft frågan för lagstiftaren och tog upp frågan vid ett möte med finansdepartementet den 22 september, vilket nyhetstjänsten Sak & Liv rapporterade om först.

Anledningen till uppvaktningen var den senaste utvecklingen på EU-nivå där det finns tankar på att göra om delar av penningtvättsdirektivet till en direkt tillämplig EU-förordning. Det säger Svensk Försäkrings chefsjurist Johan Lundström till Pensionsnyheterna och ger lite bakgrund till frågan.

- Penningtvättsreglerna ställer krav på att livförsäkringsföretag ska, på samma sätt som banker och andra verksamhetsutövare som omfattas av reglerna, vidta åtgärder för kundkännedom. En av de viktigaste åtgärderna handlar om att identifiera sina kunder. Vid kollektivavtalad premiebestämd tjänstepension har försäkringsföretagen svårt att leva upp till kravet på att identifiera kunden, eftersom försäkringsföretaget inte vet vem kunden (arbetsgivaren) är och inte heller kan få tillgång till informationen, säger han och fortsätter:

- Arbetsmarknadens parter har valt att utforma systemet med kollektivavtalad tjänstepension så att försäkringsföretagen inte har direkt kontakt med arbetsgivarna. I stället förmedlas val av försäkring och premieinbetalningar av en valcentral. Valcentralerna lämnar inte ut information om vem som är försäkringsföretagets kund. Försäkringsföretaget känner däremot till vem den försäkrade, alltså arbetstagaren, är så snart försäkringen tecknats och kan i den delen göra de kontroller som krävs.

Lundström konstaterar samtidigt att risken för penningtvätt i de beskrivna situationerna är mycket låg på grund av regleringen som omfattar in- och utbetalningar i systemet. Till skillnad från livförsäkringsföretag omfattas inte till exempel tjänstepensionsföretag av penningtvättsdirektivet.

I regeringens proposition till riksdagen så framgår det också att lagstiftaren delar Svensk Försäkrings bedömning att det existerar vissa uppenbara svårigheter att följa direktivet för de försäkringsföretag som meddelar kollektivavtalsgrundad tjänstepensionsförsäkring.

- Regeringen säger också att det inte finns någon särskilt stor sannolikhet att tjänstepensionsverksamhet kommer att användas för penningtvätt. Men orsaken till att livförsäkringsföretagen ändå måste omfattas av regelverket är att den svenska lagen bygger på EU-rätt som lagstiftaren varit tvungen att genomföra i svensk lagstiftning. Men man kan hoppas på att EU-kommissionens initiativ att öppna upp EU-regleringen om penningtvättsbekämpning kan medföra några önskvärda ändringar för försäkringsföretagen, säger Lundström.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907