Vatten är överskuggat av klimatfrågan när det pratas om hållbara investeringar men både bolag och investerare bör bli mer medvetna om vatten som en ekologisk och systemisk risk. Och det är i sin tur starkt kopplat till just klimatrisken, men många tenderar att välja bort vattenfrågan som en prioritet, skriver Sjunde AP-fondens kommunikations- och hållbarhetschef Johan Florén i en krönika i tidningen Responsible Investor.
"Bolag tenderar att underrapportera om vatten så många bolagsdialoger är ofta ganska ensidiga där investerare försöker få en bättre uppfattning om vattenrisken i deras portföljer", skriver Florén.
Ett sätt att åtgärda detta problem för investerare är att använda sig av olika samarbetsmodeller som de gör på klimatområdet. Ett exempel är Climate Action 100+, ett investerarinitiativ som ska få världens största emittenter av växthusgas att agera och arbeta mer för att motverka klimatförändringar. Floréns förhoppning är att tt sådant initiativ fast på vattenområdet kan startas.
Florén skriver i krönikan att AP7 var positiva när de 17 målen för en hållbar utveckling fastslogs 2015, men att komplexiteten av att göra samtliga operationella blev för stor. Istället valde AP7 att fokusera på individuella mål inom gruppen för att förhoppningsvis göra skillnad.
Vatten var ett av målen och arbetet resulterade dessutom i att AP7 tog fram en temarapport på området. Som ett av de 17 hållbarhetsmålen har vatten också fördelen att vara investerbar, något som inte gäller för alla de övriga områdena, menar Florén.
"Det finns redan en mängd innovativa lösningar på marknaden för att hantera många av de specifika problemen vad gäller behandling och återvinning till exempel. Investeringsmöjligheter finns i alla områden: noterade och onoterade aktier, obligationer, fastigheter, andra reala tillgångar samt olika projektfinansieringar, bland mycket annat", skriver Florén.