NYHETSARKIVET
8 okt 2020 14:09
Ystad Allehanda kommenterar: Regeringen är landets sämsta pensionsförvaltare
Det som händer i det svenska pensionssystemet bör leda till en omvänd slutsats än den som råder idag. På sikt ska pensionen göras till mindre av politikernas ansvar, inte mer, vilket är riktningen vi går mot nu.

Det skriver ledarskribenten Petter Birgersson i en ledare i Ystads Allehanda.

Men vi börjar med hans ledare från början: det svenska allmänna pensionssystemet kommer aldrig leverera vad politiker genom decennierna fått oss att tro. Det gamla ATP-systemet var ohållbart och det nuvarande systemet infördes för att ge stabilitet, vilket den gjorde tills politikerna började peta för mycket i den.

Ett annat problem är den skenande kostnaden för det som ligger utanför det avgiftsfinansierade systemet. Där handlar det om garantipensioner och andra tillägg som finansieras via skattsedeln direkt. Här har Pensionsmyndigheten sagt att den delen kommer växa på ett helt annat sätt än när systemet utformades. Den kan till och med bli ännu värre om politikerna börjar höja pensionerna via statsbudgeten, vilket de gör nu, skriver Birgersson.

Slutsatsen att politiker bör kontrollera mindre av pensionen i stället för mer kommer från att premiepensionen, den enda delen som är individuellt kopplad, är det som levererat någorlunda väl. Men det är premiepensionen som ses som den största boven. Bolag som lurats ska naturligtvis granskas, men det är denna del som ändå gett en generellt hög avkastning, även efter kraftiga nedgångar och finanskriser, menar Birgersson.

"Det borde leda till omvänd slutsats: att på sikt ska pensionen göras till mindre av politikernas ansvar. Politikerna levererar nämligen inte vad de lovar. De tar till skattesystemet för att finansiera utlovade höjningar. De minskar incitamentet till arbete. Garantipensioner ges till alla oavsett tid på svensk arbetsmarknad, lågavlönade får inget extra jämfört med nolltaxerare. Den som har sparat riskerar att få lägre tillägg. Det är inte trygghet, det är att luras", skriver han.

Staten tar betalt från personer under arbetslivet och fråntar kapital folk kunnat använda själva för att både planera sin ekonomi och sin framtida pension.

"Det kan man göra på flera sätt: amortera huslån, satsa i eget företag, investera i noterade bolag eller köpa en stuga i skogen. För många skulle det ge betydligt bättre överblick och förutsägbarhet än politikerna ihåliga löften om "trygga pensioner". De löftena hade inte ens klarat kraven på fondbolagens annonsering", skriver Birgersson.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907