Riksdagsledamoten Arin Karapet (M) föreslår i en motion att det utreds hur respektavståndet kan öka genom att skatten sänks på tjänstepension.
Pensionsmyndigheten har beräknat att 90 procent av alla anställda omfattas av någon form av tjänstepension. Antingen är det genom kollektivavtal eller genom fristående lösningar som arbetsgivaren erbjuder.
Ledamoten skriver i motionen att det ska löna sig att ha arbetat ett helt yrkesliv men att det inte ser ut så idag. Många nyblivna pensionärer upptäcker ofta att deras pension inte skiljer sig mycket från pensionen hos någon som inte arbetat, skriver han.
"Den som arbetat, och därmed gjort sig förtjänt till allmän- och tjänstepension, får när skatten dragits ungefär lika mycket kvar i plånboken som någon med garantipension och bostadstillägg. SPF redovisade tidigare i år beräkningar på hur stort respektavstånd personer inom några vanliga yrken kan förvänta sig jämfört med någon som inte arbetat. Exempelvis är respektavståndet mellan en pensionär med fullt grundskydd inte större än några hundralappar för undersköterska och kan till och med vara negativt för ett vårdbiträde efter ett helt arbetsliv. Med andra ord är respektavståndet oftast väldigt litet och ibland obefintligt."
Det är inte värdigt och skillnaden måste bli större.
"Respektavståndet kan ökas genom att tjänstepensioner inte likställs med övriga inkomster som beskattas inom inkomstskattelagen", skriver han och föreslår att riksdagen ställer sig bakom motionens förslag.