Behövs steg 2 i omstöpningen av premiepensionstorget nu när Pensionsmyndighetens utvärdering av 29-punktsprogrammet konstaterat att konsumentskyddet blivit bättre?
I steg 2 ska ju fonderna på torget bland annat handlas upp utifrån pris och prestation och bara de bästa fonderna i respektive kategori väljas ut.
Den frågan debatterade Pensionsmyndighetens Erik Fransson, Fondbolagens förenings Fredrik Nordström och Morningstars Jonas Lindmark i gårdagens avsnitt av Pensionsstudion, Sveriges enda TV-program om pensioner - för proffs.
Steg 2 är absolut inte nödvändigt om man frågar Fredrik Nordström.
- Vad är sannolikheten att den upphandlande myndigheten vid ett tillfälle lyckas välja de bästa fonderna tio år framåt i tiden? Den finns inte. Låt systemet ha höga krav för att komma in istället och låt sedan konkurrensen avgöra vilka fonder som är de bästa. Man kan vidareutveckla de här kraven som redan finns på fondtorget. Det finns inget som blir bättre med en upphandling som vi ser det, sa han.
Pensionsmyndighetens fondtorgschef Erik Fransson tycker att frågan egentligen är överspelad. Att steg 2 skulle komma bestämdes redan för tre år sedan i Pensionsöverenskommelsen.
- Steg 1 var aldrig tänkt som slutpunkt. Det var inte det uppdrag Pensionsmyndigheten fick, sa han.
Konkurrensen är bra på fondtorget nu och har bidragit till att prestationerna blivit bättre och avgifterna lägre, enligt Fredrik Nordström.
- Dessutom har pensionssystemet så som det är utformat spridningseffekter även utanför. Vi har några av de lägsta fondavgifterna i Europa trots att vi har största andelen retailkunder överhuvudtaget.
Trots det finns det anledning att gå vidare. Avgifterna är bara en del av granskningen, menar Fransson.
- Idag har vi en ganska fyrkantig avgiftsmodell som vi ser det. Vissa fonder har för högt pris och det kan till och med vara så att vissa fonder har för lågt pris. Det är inte rätt pris i alla fall. Men avgifterna är en del, sen är kvalitén en annan. Vad man kan åstadkomma med en upphandling är att titta på saker som produktdesign, investeringsstrategi, lämplighet att vara med i ett långsiktigt pensionssystem, konstruktion i själva produkten och sen förvaltarnas förmåga att leverera utifrån den strategi produkten har. En annan sak är att det ska finnas en efterfrågan. Det finns många bra fonder också som idag inte har en efterfrågan, sa han.
Det är inte bara Fondbolagens förening och dess medlemmar som ser risker. Morningstars analyschef Jonas Lindmark ser risker med att spararna tröttnar på att inte få välja det de vill och att upphandlingar gör hela systemet "ryckigt".
- Ur ett granskningsperspektiv är det bästa man kan göra att sålla bort de riktigt dåliga fonderna direkt. Då vill jag gå tillbaka till det jag skrev redan för tre år sedan, innan 29-punktsprogrammet kom. Det är att ge myndigheten makten att bara stoppa de riktigt dåliga fonderna från att vara med utan att offentligt behöva förklara sina beslut. Finansinspektionen kan säga nej till banktillstånd utan att säga varför. Ge Pensionsmyndigheten samma makt, uppgav han.
Motståndet mot det upphandlade fondtorget har varit enorm från fondsidan. Allt från remissvar till debattartiklar har lämnat åsikter om varför det är en dålig idé. Pensionsmyndigheten ser dock inte motståndet som konstigt för steg 2 gör att det blir jobbigare för fondbolagen.
- Det finns en köpsida och en säljsida här. Spararna vill ha så bra fonder som möjligt och fondbranschen vill ha så mycket som möjligt. Det här gör att det blir jobbigare för fondbolagen. Helt plötsligt måste de vara duktiga för att vara med, för annars får de inte del av de här arvodena som premiepensionssystemet ger. Det är klart att det är jobbigare att vara bra än att bara behålla sina volymer i all evighet, enligt Fransson.
Konsekvenserna av Mikael Westbergs utredning blir enligt Fredrik Nordström katastrofala för branschen och är nådastöten för PPM-systemet. Morningstars Lindmark är inte lika negativ men hyllar inte heller förslaget.
- Jag ser en stor risk för medelmåttighet. Precis som de stora bankerna ofta anklagas för att vara alldeles för försiktiga så tror jag inte att det verkligt aktiva förvaltarna, boutiqueförvaltarna, kommer att få vara med.