NYHETSARKIVET
5 nov 2020 13:07
Swedbank ser höstmörker runt Sveriges återhämtning
Utsikterna för den ekonomiska återhämtningen har försämrats under hösten. Ökande smittspridning gör att ekonomin saktar in.

Det är en tudelad utveckling där flera branscher har det mycket tufft. Men Sveriges offentliga finanser står starka och det möjliggör en fortsatt expansiv finanspolitik och strukturreformer. Det framgår av konjunkturrapporten Swedbank Economic Outlook, som Swedbank publicerade i morse.

Coronapandemin fortsätter att styra den ekonomiska utvecklingen. Trots en stark återhämtning under sommaren väntas global BNP krympa med fyra procent i år. Mot bakgrund av den ökande smittspridningen syns nu tecken på inbromsning i flera länder i takt med att restriktioner åter införs.

"Den globala återhämtningen väntas nu bli både långsammare och mer ojämn nästa år jämfört med vad vi förutsåg i augusti, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank", enligt ett pressmeddelande.

Utsikterna för svensk tillväxt har reviderats ned, men det värsta är ändå bakom oss, menar Swedbanks ekonomer och räknar med att tillväxten tar fart under senare delen av 2021 och 2022 då stödet från finans- och penningpolitik fortsätter och pandemin spås klinga av.

Banken ser vidare behov av ytterligare ekonomiska stimulanser, utöver dem som regeringen redan drev igenom i våras och senare i den expansiva statsbudgeten för 2021. Trots det räknar Swedbanks ekonomer med ytterligare stödåtgärder på 25 miljarder kronor för 2021 och 60 miljarder för 2022.

Den offentliga skuldsättningen väntas öka från 35 procent av BNP 2019 till drygt 42 procent 2022. Det är en låg skuldsättning jämfört med hur det ser ut internationellt.

Swedbank spår också fortsatt låga räntor och tror att Riksbanken kommer hålla fingrarna borta från styrräntan och skriver:

"Riksbanken väntas lämna styrräntan oförändrad under hela prognosperioden, trots fortsatta utmaningar att nå inflationsmålet. Obligationsköpen förväntas fortlöpa enligt plan."

- Riksbanken behöver fortsätta med en expansiv penningpolitik och det är sannolikt att Riksbanken förlänger tillgångsköpen till och med andra halvåret 2021, säger Mattias Persson.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907