Hur tjänstepensionen påverkar miljö och klimat måste bli synligare och det måste bli enklare att flytta sina pengar från olika fonder och till andra som är mer hållbara alternativ. Privata investeringar går att kontrollera men det blir mycket svårare när det kommer till pensionen, skriver nio företrädare för miljörörelsen i en debattartikel i Sydsvenskan.
Premiepensionsspararna har sedan förra året kunnat filtrera fonder utifrån olika alternativ och kriterier, där uteslutning av fossilindustrin är ett. En liknande funktion som Pensionsmyndighetens saknas hos minPension.se, som visar information om tjänstepensionen. Det är förvånande att portalen inte kommit längre i utvecklingen, enligt debattartikeln.
Debatten pekar på en Folksamundersökning som uppgav att var tredje person inte gillar att inte veta om deras kapital är investerat klimatvänligt. Det pekas även på den nya rapporten från Pensionsmyndigheten som visat att tradförsäkringen haft bättre avkastning som fossilfri än om fossila bränslen inte uteslutits ur portföljen.
Tjänstepensionen utgör nästan hälften av det förvaltade svenska pensionskapitalet och det rör sig om 2 900 miljarder kronor. Men ändå är det svårt att hitta information om var pengarna är investerade.
"Vilken klimatpåverkan fonderna har redovisas sällan på ett enkelt och transparent sätt. Oftast finns informationen i ett svårläst dokument kopplat till varje fond, något som inte underlättar jämförelser mellan olika fonder. Att som privatperson göra ett aktivt hållbart val är nära nog omöjligt. Om man trots allt lyckas få fram information och finner att den aktuella fondens hållbarhetsarbete är en besvikelse, är det ofta svårt att byta förvaltare. Eventuellt måste olika valcentraler kontaktas för varje del av tjänstepensionen. Vissa fonder är dessutom låsta och går inte att flytta", skriver artikelförfattarna i debattinlägget.
Det gör att tjänstepensionen i många fall blir kvar hos den ursprungliga förvaltaren. Därför måste tjänstepensionen synliggöras och flytt av pengar från en fond till annan måste bli lättare, enligt debattförfattarna, som här lägger stort ansvar på minPension.
"Ansvaret för att öka transparensen ligger till stor del på minPension, som finansieras till lika delar av staten och försäkringsbranschen. För att tjänstepensionen ska kunna bidra till klimatomställningen bör minPension göra all information om fondernas klimatpåverkan lättillgänglig via webbportalen", enligt artikeln.
I väntan på EU:s taxonomi finns flera system som minPension bör göra tillgängliga för de som har tjänstepension: Svanenmärkning och Morningstar Sustainability Rating är två exempel som namnges.
"Den klimatomställning som krävs är till stor del en ekonomisk omställning, där kapital måste överföras från den fossila sektorn till den långsiktigt hållbara. I detta sammanhang är det enorma kapital som ryms inom tjänstepensionen betydelsefullt. Tjänstepensionen ska inte behöva vara en klimatbov", enligt debattinlägget.
Författarna till debattartikeln är: Pia Björstrand och Ossian Matthiessen från Klimataktion, Jakob König från Fair Finance Guide, Sasja Beslik från JSS, Joakim Jansson som är initiativtagare till Klimatbytet.se, Romklubbens hedersordförande Anders Wijkman, Klimatriksdagens ordförande Jonas Bane, samt Anna Bokstöm och Olov Källgarn från Fossil Free Sverige.