En till ny rapport som Pensionsmyndigheten presenterade vid dagens webbsända seminarium är litteraturöversikten "Hur påverkar ekonomiska drivkrafter beslutet?".
Genom att studera andra studier och litteratur vill myndigheten sammanfatta kunskapen om sambandet mellan ekonomiska drivkrafter och pensionsbeslutet i Sverige.
Rapporten visar att incitamenten är svagare för ett års ytterligare arbete för personer som haft lägre löner. "Det ekonomiska utbytet av ytterligare arbete lägre för personer som under karriären haft en låg lön än för personer som haft en genomsnittlig eller hög lön."
"Detta beror på att garantipensionen trappas av mot inkomstpensionen. Detta mönster återfinns i de flesta med Sverige jämförbara länder, förutom Danmark", enligt rapporten.
Slutsatsen är att det finns ett samband mellan ekonomiska drivkrafter både i Sverige och andra OECD-länder och äldres sysselsättningsgrad. En högre pensionsförmögenhet innebär högre sannolikhet för pensionering. Ju högre det ekonomiska utbytet är av att arbeta längre, desto lägre är sannolikheten att personen väljer att gå i pension. Samtidigt är ekonomiska drivkrafter inte den enda faktorn som påverkar beslutet.
"Till exempel påverkar reglerna för att beviljas sjukersättning, äldres hälsa samt normer i samhället pensionsbeslutet. Den relativa betydelsen av de ekonomiska drivkrafterna och dessa andra faktorer samt hur de samspelar är ännu inte klarlagt", enligt rapporten.