Försäkringsbolagen anser själva att de är sämre förberedda på riskhantering än de var för två år sedan. Det visar en internationell undersökning från Centre for the Study of Financial Innovation och som presenteras av PricewaterhouseCoopers.
Undersökningen visar att branschen ser riskhantering som ett växande problemområde, samtidigt som bolagen alltså ser sig sämre rustade att ta hand om riskfrågor än de var 2007. Fyra procent av de svarande ansåg att försäkringsbolagen var väl förberedda när det gäller riskhantering jämfört med 21 procent två år tidigare.
Branschen går nu igenom den värsta ekonomiska nedgången på decennier. Krisen har fört med sig omvärderingar av huvudrisker men även frågeställningar om branschens förberedelse för att hantera dem. Att förankra bra riskhanteringsmetoder inom hela organisationer är avgörande frågor för branschen under de närmaste åren, säger Peter Hermanson ansvarig för Risk Management Services på PricewaterhouseCoopers, i en kommentar.
Högst upp på listan över vilka risker som försäkringsbranschen ser som mest alarmerande hamnar den globala ekonomiska situationens påverkan på branschen och i synnerhet förmågan att lyckas få avkastning på sina investeringar.
I motsvarande undersökning för två år sedan hamnade marknadsrisker inte ens på topp tio. Då var det istället verksamhetsrisker som var i huvudfokus, till exempel rädsla för överreglering,
Försäkringsbranschens syn på de största riskerna (2007 års placering inom parentes)
1. Avkastning på investeringar (11)
2. Aktiemarknader (13)
3. Tillgänglighet av kapital (26)
4. Makroekonomiska trender (-)
5. För mycket reglering (1)
6. Riskhanteringsmetoder (14)
7. Återförsäkringssäkerheter (27)
8. Komplexa instrument (19)
9. Aktuariella antaganden (8)
10.Långa åtaganden (7)
Undersökningen visar även att
Oron för överreglering fortsätter att vara en viktig fråga.
Försäkringsbolagens ledningar oroas över att branschen kommer att tvingas bära en del av det som egentligen är bankernas börda.
Inom livförsäkringsbranschen spås den ekonomiska inbromsningen drabba sparverksamheter, särskilt vid en längre period av låga räntenivåer.