Försäkringsbranschen står stabil trots ett väldigt turbulent år. Företagen har klarat pandemihanteringen väl och kan upprätthålla verksamheten samt sina åtaganden gentemot kunderna.
Det konstaterar Svensk Försäkring i sin nya Omvärldsrapport som kom idag.
Året började tungt. Under det första kvartalet uppgick den genomsnittliga avkastningen på de svenska livförsäkringsföretagens tillgångar till -5,9 procent. Det var den lägsta avkastningen som uppmätts sedan 2008, uppgav Svensk Försäkrings ekonom Jonas Söderberg under dagens webbinarium med anledning av rapportens publicering.
Efter det har marknaderna och med det livföretagens tillgångar återhämtat sig. Under det andra kvartalet uppgick avkastningen till exempel till 4,7 procent. Det är bland de bästa kvartalsmässiga avkastningarna som uppmätts, enligt Söderberg.
För de tre första kvartalen i år uppgår avkastningen till 1,7 procent trots en svängig marknad. I rapporten jämför Svensk Försäkring med krisåret 2008 då den årliga avkastningen uppgick till -7,2 procent.
Eftersom marknadskurserna fortsatt uppåt under hösten så tyder mycket på att livförsäkringsföretagens avkastning för 2020 blir högre än vad den var efter både 2011 och 2018, skriver Svensk Försäkring i rapporten.
De svenska försäkringsföretagen har dessutom klarat sig bättre än de europeiska i genomsnitt. De uppfyllde de europeiska solvenskraven i Solvens 2 då både solvenskapitalkravet (SCR) och minimikapitalkravet (MCR) med god marginal översteg 100 procent. Medan svenska företag hade en högre genomsnittlig SCR-kvot i mars visade europeiska företag en väsentligt lägre sådan i jämförelse. MCR-kvoten föll däremot både för svenska och europeiska försäkringsföretag efter årets tre första månader. För svenska föll den däremot med 30 procent medan den föll med 57 procent för de europeiska, enligt rapporten.
"Svenska företags genomsnittliga MCR-kvot är med god marginal den högsta av alla EU-länders och för SCR-kvoten ligger svenska företag bland topp fem", enligt rapporten.
Några större förändringar av innehavet av tillgångarna gjordes inte av de svenska försäkringsföretagen under det första kvartalet, när turbulensen var som värst. De minskade något i obligationer och ökade i fastigheter. Aktieinnehavet var däremot i stort sett detsamma, en skillnad mot föregående kvartal då innehavet minskade.