De flesta pensionärer uppger i första hand positiva anledningar till att de valde att gå i pension eller att fortsätta arbeta. Mycket tyder därför på att besluten är frivilliga. De som gått i pension uppger som motiv att de hade andra meningsfulla saker att göra som pensionärer. Samtidigt finns också grupper som visar sämre valfrihet och istället anger svag hälsa och stress som anledningar till pensionering.
Det visar en ny rapport som Inspektionen för socialförsäkringen skrivit efter en genomförd enkätundersökning.
Yrkesgrupper med mycket sociala kontakter uppger i större grad att de gått i pension på grund av stress, men en tiondel har också känt press från arbetsgivaren att gå i pension.
Av rapporten att döma är ekonomiska motiv inte de mest drivande orsakerna att fortsätta arbeta. Relativt många uppger visserligen att de "delvis instämmer" med att det rör sig om ekonomiska skäl men bara en femtedel "instämmer helt". Majoriteten skulle fortsätta arbeta som vanligt även vid en hög lottovinst, enligt rapporten.
Det framgår också att fler män än kvinnor fortsätter arbeta efter 65.
"Dessa skillnader mellan män och kvinnor kvarstår när vi kontrollerar för hälsa, yrke och arbetsförhållanden. Det betyder att andra faktorer har betydelse för könsskillnaderna. Det bör påpekas att kvinnor i högre grad än män uppger att de går i pension tidigt för att deras arbete var allt för stressigt. Kvinnor går också oftare i pension på grund av att deras partner inte längre arbetar, vilket bidrar till tidigare pensionering bland kvinnor om deras partner är äldre", enligt rapporten.
Drygt en tiondel av pensionärerna ångrar sina pensionsbeslut. De med lägre arbetsinkomster ångrar sina beslut mer och uppger oftare att de skulle valt senare pensionering utifrån vad de vet i dag.
"Detsamma gäller frånskilda. Både frånskilda och personer med lägre arbetsinkomster svarar oftare att de fortsatte arbeta på grund av ekonomiska överväganden. Att dessa grupper ångrar sina pensionsbeslut kan därför hänga samman med att de får sämre pension än de hade väntat sig", enligt rapporten.
I en avslutande diskussion skriver ISF att pensionsmönstren idag pekar mot en ökad ekonomisk ojämlikhet bland äldre. Relativt många fortsätter arbeta efter 65 idag men det rör sig i större grad om välutbildade med bra hälsa, stimulerande arbetsuppgifter och höga inkomster. De med lägre utbildning, sämre hälsa och tunga arbeten går däremot tidigare i pension i stor utsträckning.
"Av samhällsekonomiska skäl är det positivt att högutbildade och högavlönade grupper fortsätter arbeta så länge de vill och kan. Samtidigt är det tydligt att det fortsatta förvärvsarbete bland äldre som vi ser i dag, och den potential som enkätundersökningen antyder för äldre att fortsätta arbeta i större utsträckning än i dag, snarast kommer att öka inkomstskillnaderna bland pensionärerna", uppger ISF i rapporten.