För lite över två veckor sedan aviserade Länsförsäkringar en skärpning av sitt hållbarhetsarbete, vilket bland annat innebär tuffare exkluderingskriterier. Bolag verksamma inom prospektering och utvinning av olja och gas får inte längre vara med i Länsförsäkringars portföljer, enligt kommunikationen.
Lite kritik fick bolaget dock när det i DI avslöjades att både Exxon och Chevron klarade sig från bannlysningen.
Problemet är att det underlag LF fick från leverantören Trucost inte påvisade andelen som möter kriteriet för exkludering.
- Utifrån det underlag vi har från leverantör av hållbarhetsdata och de egna analyser vi gjort, överskrider inte Exxon och Chevron den för närvarande gällande omsättningsgränsen från prospektering av nya fyndigheter och utvinning. Får vi nytt eller kompletterande underlag för dessa bolags intäkter analyserar vi givetvis det och omprövar vid behov bedömningen, säger Kristofer Dreiman, chef för ansvarsfulla investeringar för Länsförsäkringar liv, till Pensionsnyheterna.
Han berättar vidare att Länsförsäkringar har en långsiktig plan och att den senaste aviseringen var "ännu en förflyttning på den förändringsresa som börjades 2016".
Länsförsäkringar har en klimatsmart vision som innebär att utsläppsnivån för egna fonder och investeringsportföljer år 2030 ska vara i linje med Parisavtalets målsättning att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5˚C.
- År 2016 började vi implementera en 50-procentig omsättningsgräns för bolag verksamma inom utvinning och energiproduktion med förbränningskol. Den gränsen har sedan successivt sänkts ner till max 5% år 2019. De nyligen lanserade kriterierna för bolag verksamma inom prospektering och utvinning är ytterligare ett steg och vi har börjat implementera samma omsättningsgräns som för kol 2016. Den gränsen kommer vi att revidera och göra allt striktare med tiden. Vår förflyttning har inneburit att allt fler bolag som är involverade i fossila bränslen har identifierats som uteslutna för Länsförsäkringar att investera i, säger han.
Flera bolag har valt att dumpa fossila bränslen. Handelsbanken, SPP och Skandia har gjort det. När vi i veckan pratade med SEB Investment Management så framgick det att fondbolaget inte har något förtroende för bolag som Exxon och Chevron och att de därför inte får vara med, åtminstone inte i de fossilfria portföljerna.
Länsförsäkringar väljer här att istället bedriva påverkansarbete mot Exxon och Chevron genom bland annat investerarkoalitionen Climate Action 100+, menar Dreiman.
- Climate Action har under september uppmanat Exxon och Chevron att bland annat utveckla och implementera en handlingsplan för hur de ska uppnå klimatneutrala utsläpp. Om bolagen inte agerar på detta och ignorerar omställningskraven kan de givetvis hamna på vår exkluderingslista av den anledningen. Vid både Exxons och Chevrons bolagsstämmor har vi röstat för ett antal olika klimatrelaterade aktieägarförslag. Vid Chevrons stämma fick förslaget om att bolaget ska rapportera sina lobbyingaktiviteter i förhållande till Parisavtalet stöd av en majoritet av rösterna, säger han avslutningsvis.
Pensionsnyheterna konstaterar att det kan vara svårt att få oljebolag att bli klimatneutrala, men skam den som ger sig