Temat för Söderberg & Partners sjunde hållbarhetsgranskning av pensionsbolagen är räntor. Det visar sig att tillgångsslaget hamnar lite i skymundan när ansvarsfulla investeringar kommer på tal, trots att det ofta är en väldigt stor del av portföljen.
Slutsatsen är att få pensionsbolag har en integrerad hållbarhetsstrategi för att kontrollera mänskliga rättigheter och korruption när det gäller investeringar i statsobligationer. Dessutom är aktier fortfarande i fokus inom påverkansarbete. Vissa pensionsbolag bedriver inte ens påverkansarbete i räntor, enligt rapporten.
I enkätundersökningen som Söderberg & Partners gjorde svarade ett fåtal bolag att de använder sig av ett index när de väljer statsobligationer. En del index har inga strikta hållbarhetskrav, men andra använder sig av korruptionsindex vid val av statsobligationer. Vissa bolag angav att de tar hänsyn till politisk- och korruptionsrisk även om de inte har ett index att utgå ifrån och en del exkluderar stater som finns med på FN:s och EU:s sanktionslistor.
"Det finns externa leverantörer som rankar stater utifrån ett ESG-perspektiv som vissa pensionsbolag använder sig av när de väljer statsobligationer. Flertalet pensionsbolag investerar också bara i svenska statsobligationer och anser i och med det att de inte behöver göra något mer. En del investerar endast i ett fåtal länder, vilket bidrar till en avsevärd minimering av hållbarhetsrisker. Vi ser att vissa av pensionsbolagen väljer bort eller väljer in stater, men de skulle kunna göra mer inom påverkan", enligt rapporten.
I sin rapport brukar Söderberg & Partners också att ranka de 12 pensionsbolagen i undersökningen utifrån ett trafikljussystem. I år är det väldigt få förändringar och totalbetygen är samma för nästan alla bolag förutom för AMF och Länsförsäkringar Gamla. Den förstnämnda tappar från betyget gult till rött medan LF Gamla går från gult till grönt som totalbetyg.
Som vanligt är det viktigt att påpeka att rankingar av det här slaget oftast inte ger en tydlig bild av hur hållbart ett pensionsbolag är. Mycket beror på vilken utgångspunkt och frågeställningar en undersökning har.
Andra bolag som gör liknande rapporter kommer ofta fram till helt olika betyg. Ett sådant är Max Matthiessen, där vi tidigare skrivit om att dessa två aktörers hållbarhetsrapporter sällan rankar samma bolag på samma sätt. Det visar förmodligen ett behov av ett mer enhetligt system för att bedöma hållbarheten hos bolag, vare sig de är investerare eller ett innehav.