Hälften av svenskarna skulle behöva pensionsspara privat om de vill få 80 procent av sin slutlön i pension. Det menar Folksam, som idag presenterar en ny rapport i ämnet.
En stor andel 90-talister och unga som kommer ut på arbetsmarknaden idag väntas få under 60 procent av slutlönen i pension. Folksam skriver att Sverige sticker ut både i Norden och inom OECD som ett av få länder som inte stimulerar privat pensionssparande.
"När pensionerna sjunker som andel av slutlönen behöver allt fler pensionsspara privat för att få den pension de förväntar sig. De med höga inkomster kan löneväxla till tjänstepensionssparande, men den möjligheten är inte lika gynnsam för dem med lägre inkomster", uppger Folksams vd Ylva Wessén.
Bolaget menar att tiden är inne för Sverige att stimulera låg- och medelinkomsttagare att pensionsspara privat och rapporten har tagits fram för att lyfta frågan på den politiska dagordningen.
Folksams rapport tar upp förslaget att staten ska matcha det privata pensionssparandet med 20 procent, upp till 12 000 kr per år. Av rapporten framgår att 70 procent skulle börja eller öka sitt privata pensionssparande om det matchades med en privat pensionssparar-bonus.
I rapporten utvecklar Folksam sitt förslag med matchning vidare och menar att konceptet är lätt att förstå och blir en form av "nudging", eller en knuff i rätt riktning. Att det är lätt har betydelse eftersom pensionssparande ofta anses vara komplicerat och därför lätt skjuts på framtiden.
"Med pensionsspar-bonus behöver en undersköterska, som har 25 000 kronor i lön, pensionsspara cirka 750 kronor i månaden för att få 70 procent av slutlönen i pension och 1 400 kronor för 80 procent", enligt rapporten.
Att nio av tio på arbetsmarknaden har en tjänstepension ska enligt Folksam inte vara ett skäl för staten att inte skapa goda förutsättningar för en bra pension genom ett eget sparande. Tjänstepension eller ej, staten behöver ändå hjälpa till med det privata pensionssparandet, tycker Folksam.
Dessutom är det en låg andel av dem som saknar tjänstepension som kompenserar för det genom att spara extra till pensionen.
"Bland de med lägst inkomster, under 14 000 kronor i månaden, kompensationssparar 25 procent. Bland de som tjänar mellan 14 00025 000 kronor per månad är det 9 procent som kompensationssparar", enligt rapporten.
Trots att Folksam lyfter att Sverige utmärker sig i Norden och OECD genom att inte skapa incitament för ett privat pensionssparande så är det värt att nämna att vi är ett av de länder i världen som sparar absolut mest i fonder. Det uppgav till exempel den europeiska fondorganisationen EFAMA i en stor rapport nyligen.
Däremot menar Folksam att sparande i ISK eller kapitalförsäkringar inte är förknippat med ett särskilt incitament samt att de inte är öronmärkta för pensionen.
Rapporten diskuteras i ett webbinarium kl. 13 idag där bland annat socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) är inbjuden.