Inom Pensionsgruppen pågår arbetet för fullt med att få igenom höjda pensioner för medborgarna genom olika reformer. Olika initiativ för att stimulera ett privat pensionssparande står däremot inte högt på agendan just nu. Det prioriterade området är höjda allmänna pensioner, uppgav socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi i gårdagens Folksamregisserade webbinarium om privat sparande.
Samtalet organiserades med anledning av Folksams rapport som släpptes på torsdag morgon. Där framgick det att nästan halva befolkningen behöver spara privat för att komma upp i 80 procent av slutlönen i pension.
Webbinariets diskussion kan enklast sammanfattas så som socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi uttryckte saken:
Ett privat pensionssparande är bra men det finns mycket viktigare saker i systemet att åtgärda först.
Så tyckte även de övriga deltagarna: Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin, Saco Studentråds ordförande Mimmi Rönnqvist och Maria Malmer Stenergard (M), ordförande i socialförsäkringsutskottet.
Det kommande året kommer Pensionsgruppen förmodligen inte titta på ett stimulerat privat pensionssparande. Och man kommer bara titta på det under förutsättning att man är på god väg att lösa problemet med den allmänna pensionen, enligt Shekarabi.
- Pensionen är för låg för stora samhällsgrupper. Därför har vi en dagordning i regeringen om att höja pensionen. Vår prioritering just nu är dock höjda allmänna pensioner, det är det vi jobbar med, säger han och fortsätter:
- Just nu är vi inne i en intensiv fas med Pensionsöverenskommelsen. Om vi om ett år anser att vi löst det här problemet och gjort det vi ska inom Pensionsöverenskommelsen, då är det rimligt att vi även kan titta på det privata pensionssparandet, sa han.
Kommunal står också bakom ett förslag till ett stimulerat privat pensionssparande men ser det mer som "grädden på moset". Viktigast för förbundet och dess medlemmar är den allmänna pensionen, enligt ordförande Tobias Baudin. Problem som måste lösas först är respektavståndet samt en rejäl översyn av sjukersättningen.
- En defekt i systemet är att många sliter ut sig och måste ta ut sin pension tidigt. En annan är respektavståndet och att det för många inte lönar sig att ha arbetat ett helt yrkesliv. Det krävs att vi ser över sjukersättningen för just nu är det inte rimligt att en 23-åring bedöms på samma grunder som en 63-åring. Åldern måste vägas in, säger Baudin och tillägger att Sverige gärna får snegla lite mot Danmark och titta på möjligheten att införa en egen "Arne-pension", alltså möjlighet till tidig pensionering för dem som slitit ut sig.
Saco Studentråds Mimmi Rönnqvist sa att hon helst sett att det inte behövdes ett privat pensionssparande för att folk ska få en dräglig pension. Ett uppenbart steg att ta först är att höja avsättningen till den allmänna pensionen till den nivå det ursprungligen var tänkt, sa hon.
Socialförsäkringsutskottets ordförande Maria Malmer Stenergard sa att Folksams inspel i debatten var värdefullt och att det är viktigt att alla börjar tänka på sin ekonomi som seniorer betydligt tidigare. Samtidigt menar hon att man, framför allt från Moderaternas sida, inte är mån om att staten ska gå in och peka på exakt vad individerna ska lägga sitt sparande på.
Folksams förslag går bland annat ut på att staten ger en bonus till dem som börjar pensionsspara privat, för att åtminstone ge en knuff i rätt riktning. Bolaget vill med sin rapport uppmana beslutsfattare att titta på frågan tidigt.
- Det ena arbetet behöver inte utesluta det andra, enligt Anna-Karin Laurell, chef för affärsområde Liv.