Det blir ingen upphandling av leverantörer till den kommunala pensionsplanen KAP-KL och KPA Pension, som är ickevalsalternativet enligt kollektivavtalet, kommer att vara kvar.
Frågan om att gå ut i upphandling för att konkurrensutsätta bolaget har stötts och blötts under lång tid men nu står det alltså klart att det inte blir någon upphandling.
Frågan om upphandling av försäkringsgivare har hanterats på samma sätt som frågan om TGL-försäkringen, alltså om vi har någon skyldighet att handla upp försäkringsgivare enligt upphandlingsreglerna och vi har funnit att vi inte har någon sådan skyldighet, säger Lena Emanuelsson, chef för förhandlingssektionen, på Sveriges kommuner och landsting till Pensionsnyheterna.
Hon tillägger att man inte är beredd att göra de ändringar av kollektivavtalet som krävs för att möjliggöra en upphandling på området.
Vi kommer inte att ta upp den frågan i förhandlingar med våra motparter, säger Lena Emanuelsson.
Det kan finnas flera skäl till att man väljer att inte gå fram med ett krav på förändringar av kollektivavtalets skrivningar när det gäller ickevalsalternativet på KAP-KL området.
Ett är att man från SKL nu inlett förhandlingar med sina motparter och att upphandlingsfrågan kan störa förhandlingarna om ett nytt pensionsavtal. Ett annat är att KPA Pension nyligen sänkte sina avgifter kraftigt vilket gör att man nu ligger i nivå med Alecta, som är ickevalsalternativ på ITP 1-området och att man nu inte kan kritiseras för att vara dyrare än ickeval på andra områden.
Ett tredje argument är att KPA Pension hamnat högt upp i totalavkastningstabellerna för 2008, sedan man gjort en upphämtning under det fjärde kvartalet, främst beroende på att de fallande räntorna gjort att man fått en momentan värdeökning av obligationsportföljen. Detta samtidigt som man tjänat stora pengar på sin försäkring mot fallande räntor.
- Läget har förändrats under det senaste året och nu ser ju avkastningen i KPA bra ut, säger Lena Emanuelsson.
Alla dessa argument har sammantaget bidragit till att det nu inte finns något tryck från arbetsgivarorganisationen för att peta i avtalet på den här punkten. Ett annat, och kanske mer uppenbart skäl, kan vara att SKL också äger 40 procent av KPA. Resterande 60 procent ägs av Folksam.