Alecta har kartlagt inkomsterna för tre miljoner svenskar och kommit fram till att Sveriges jobbonärer växer i antal. Sifferunderlagt från SCB ger till känna att var tredje 68-åring fortfarande har inkomst från arbete.
Dessutom rör det sig om var femte 73-åring och var tionde 79-åring som fortfarande arbetar till viss del. Trenden noterade Alecta redan 2018: andelen äldre som fortsätter arbeta i viss mån även efter att de officiellt gått i pension fortsätter öka.
Bland 80-åringar har andelen nästan fördubblats, sedan samma mätning gjordes 2018. Idag finns det cirka 350 000 jobbonärer över 65 år.
"Den mest spännande utvecklingen är att fler och fler kombinerar jobb och pension efter 65 och därmed blir vad vi kallar "jobbonärer". För många handlar pensioneringen inte längre om en enskild händelse i livet utan om en förändring av sättet att leva och försörja sig som sträcker sig över flera år", säger Fredrik Palm, chefsanalytiker på Alecta.
Fortfarande är det dock främst män som kompletterar pensionen med lite arbete. Mönstret finns i hela landet, enligt pensionsekonomen Staffan Ström.
"En orsak är att män identifierar sig mera med sin yrkesroll och oftare har ett yrke där de själva kan välja var, när och hur mycket de vill arbeta. Kvinnor har statistiskt sett oftare yrken med en mindre flexibel arbetssituation, till exempel är det vanligare med schemalagd arbetstid", säger Staffan Ström.
Förra veckan lämnade Delegationen för senior arbetskraft sitt slutbetänkande till regeringen. Där framgår bland annat att allt fler äldre vill arbeta längre. Alectas studie visar att allt fler faktiskt gör det, vilket enligt Ström innebär att mycket av pensionsstatistiken idag visar fel siffror.
"Det finns många som på papperet är pensionärer men som i själva verket fortsätter att arbeta och som absolut inte betraktar sig själva som pensionärer. Det här måste vi ta tag i eftersom politikerna annars riskerar att fatta beslut om våra pensioner på felaktiga underlag", säger Staffan Ström.