NYHETSARKIVET
8 dec 2020 14:26
Seeqest: Vi har kastat bort ett halvårs arbete på detta
Den polisanmälan som MinPension gjorde i våras mot rådgivaren Seeqest har som det redan rapporterats lagts ner två gånger. Däremot har det påverkat Seeqests arbete väldigt mycket, uppger grundaren och vd:n Catharina Lehto för Pensionsnyheterna.

- Vi har kastat bort ett halvårs arbete på detta. Tid som vi hade velat lägga på pensionssparares rätt till sin data. Det är centralt för ökad insyn och möjlighet att göra val baserat på egna värderingar. Det har i stort sett stått helt still nu. Vi hade flera samarbeten på gång men sådant påverkas ju väldigt mycket av en polisanmälan, säger hon.

Att anmälan lagts ner visar att Seeqest inte gjort något fel, vilket Lehto hela tiden hävdat också med hjälp av sina jurister. Hon är däremot kritisk till agerandet från MinPension och anser dessutom att plattformens kommande arbete med att visa tjänstepensionens hållbarhet är en "copy & paste" från Seeqests egna lösning.

- Vi har försökt kontakta dem i över ett år nu. Jag tycker det hela känns väldigt olustigt och tycker att vi bör kunna ha en kommunikation med varandra. Att de istället för att kommunicera med oss går ut och svarar på en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet är märkligt, säger Lehto och tillägger att Seeqest inte har en målsättning att vara i konflikt med MinPension.

Nu ska Seeqests app upp igen. Parallellt fokuserar bolaget på att samarbeta med arbetsgivare och göra "screening" av de anställdas tjänstepensioner. Bland annat har bolaget levererat till några bolag med ett 20-tal anställda som ändå kunnat göra en skillnad i sina portföljer. Effekten skulle kunna bli mycket högre och till exempel skulle arbetsgivarna i de stora upphandlingarna kunna se hur hållbara tjänstepensionsprodukterna är i respektive avtal, menar Lehto.

- Det handlar om väldigt mycket pengar inom tjänstepensionen där det saknas insyn just nu. Det vill vi skapa, säger hon.

MinPensions vice vd Johan Hellman säger att den egna idén skiljer sig från Seeqests eftersom avsikten är att ge en helhetsbild.

- Vi vill inte redovisa delar av pensionen utan hela. Det som saknas nu är information om förmånsbestämd pension och traditionell försäkring och där handlar det om mycket pengar. Därför behöver vi få till en branschöverenskommelse, säger han.

På frågan om han ändå förstår varför det kan förefalla märkligt att polisanmäla ett bolag för något och kort därefter informera om att MinPension vill göra något snarlikt säger han "ja och nej".

- Men den här frågan handlar inte om Seeqest egentligen. Det handlar om att vi behöver ett prejudikat för att veta exakt vad det är som gäller. Var går gränsen för vad som är en brottslig gärning när det gäller spararnas uppgifter? Vi vill ha en rättslig prövning av det tillvägagångssätt som Seeqest använt som ju skulle kunna användas av många olika aktörer för såväl seriösa som oseriösa ändamål. Vi tycker inte den frågan är avgjord ännu, säger han.

Om nu MinPension behöver utveckla en lösning för att visa hållbarhet i tjänstepensionen - finns det då möjlighet att börja samarbeta med Seeqest för att ta fram detta?

- Frågan är lite för tidigt ställd. Det återstår en del arbete innan vi vet exakt hur vi ska gå vidare, säger Hellman.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907