Anders Johansson på SEB Trygg Liv bemöter nu Thomas Gyllenmos tolkning av Regeringsrättens dom i det så kallade Bermudamålet för ett knappt år sedan. Enligt Gyllenmo gör domen de flesta svenska kapitalförsäkringar ogiltiga. Något som inte stämmer, enligt Anders Johansson.
Målet rörde en man som köpte en fondförsäkring av ett försäkringsbolag på Bermuda. Försäkringspremien bestod i att mannen till försäkringsbolaget överlät fordringar som han hade på ett bolag som han själv ägde. Efter en tid ersattes fordringarna av ett konvertibelt skuldebrev som var utställt av det av mannen ägda bolaget. Försäkringsrisken i försäkringen var bestämd till 0,1 procent och den årliga administrationsavgiften var 1,2 procent.
Regeringsrättens dom är ett in casu avgörande och har ett begränsat prejudikatvärde, säger Anders Johansson, chef Kundjuridik SEB Trygg Liv. Finansinspektionen har i försäkringsrörelsesammanhang godkänt försäkringar med 1 procent risk. Även utländska försäkringar med 1 procent risk har godkänts av Regeringsrätten, vilket domstolen i den nu aktuella domen refererar till.
Det finns inget stöd i domen för att svenska kapitalförsäkringar med 1 procent i risk skulle underkännas, enligt Anders Johansson. En utförligare analys av domen finns att läsa i novembernumret 2008 av Pensionsnyheterna.
I en artikel av Thomas Gyllenmo i aprilnumret 2009 av Pensionsnyheterna antyds det att ett antal uppräknade utländska försäkringar underkänns som försäkring trots att de innehåller 1 procent risk.
Enligt min mening finns inget stöd i domen för detta, säger Anders Johansson.
Det kan däremot tilläggas att det från och till förts diskussioner om utländska försäkringar med mindre än 1 procent risk skall godkännas som försäkring civilrättsligt och skatterättsligt. Även om Regeringsrättens argumentation inte är helt övertygande när domstolen jämfört risknivån med administrationsavgiften, så finns det skäl att undvika försäkringslösningar som inte har ett minsta riskinnehåll om 1 procent, säger Anders Johansson.