Finansmarknadsminister Per Bolund har lämnat in sitt svar till de två riksdagsledamöter som efterfrågat hårdare krav på AP-fonderna. Båda kraven gäller generellt AP-fondernas investeringar i statliga kinesiska bolag men en handlar specifikt om säkerhetsskäl som uteslutningsgrund.
Moderate ledamoten Pål Jonsson har frågat Bolund hur han ser på att AP-fonderna har ett stort aktieinnehav i de kinesiska bolagen och om han planerar att agera i frågan. Ledamoten Björn Söder (SD) fokuserade specifikt på att kinesiska ZTE är ett telekombolag som Post- och Telestyrelsen blockerat från den svenska 5G-utbyggnaden samtidigt som AP1-, AP2- och AP7 är delägare i bolaget.
Sjunde AP-fondens vd Richard Gröttheim har sagt att säkerhetsskäl inte är en uteslutningsgrund. Det anser Söder att det borde vara och vill att Bolund agerar i frågan. Särskilt med tanke på att han redan skärpt lagstiftningen så att fonderna måste leva upp till vissa hållbarhetsmål. På grund av hållbarhetsändringen köper Söder inte Bolunds argument att AP-fonderna själva ansvarar för varje investering.
I svaret hänvisar Bolund dock återigen till att AP-fonderna är oberoende.
"Den 1 januari 2019 trädde ny lagstiftning ikraft som bl.a. sätter hållbarhetskrav på förvaltningen. Det är AP-fonderna själva som ansvarar för att förvalta fondmedlen på ett föredömligt sätt, till exempel inom ramen för det gemensamma Etikrådets uppdrag. AP-fonderna är oberoende statliga myndigheter som endast styrs genom lag. Regeringen varken kan eller får ha synpunkter på enskilda placerings- eller förvaltningsbeslut som AP-fonderna fattar", meddelar Bolund i svaret som med största sannolikhet inte kommer glädja Björn Söder.