Andra AP-fonden minskar klimatrisken i sina globala investeringar genom att avyttra bolag som har intäkter från försäljningen av fossila bränslen. Det är resultatet av fondens arbete med att ställa om sin portfölj för utländska aktier och företagsobligationer och anpassa sina interna index.
Ändringen görs med anledning av att AP2 vill ha en portfölj i linje med Paris Aligned Benchmark och det så kallade 1,5-gradersmålet som kom från Parisavtalet.
Det här omfattar än så länge hälften av Andra AP-fondens totala portfölj, men ambitionen är att anpassa även andra delar av portföljen, enligt vd Eva Halvarsson.
Investeringar i linje med Paris Aligned Benchmark, PAB, innebär att fonden inte längre väljer företag vars omsättning till mer än 1 procent kommer från kol, mer än 10 procent från olja och mer än 50 procent från gas. Dessutom väljer man bort kraftbolag som får mer än 50 procent av sina intäkter från förbränning av fossilt bränsle. Totalt handlar det om ungefär 250 företag som inte kommer att ingå i fondens portfölj.
Målet är att nå nettonollutsläpp senast 2045, enligt Eva Halvarsson.
Anpassningen till PAB följer EU:s klimatregelverk som tagits fram inom ramen för handlingsplanen för finansiering av hållbar tillväxt. Regelverket är framtaget för indexleverantörer som vill marknadsföra sina index som EU-anpassade klimatindex och de har två nivåer, varav PAB anses vara den mer ambitiösa. Den andra är EU Climate Transition Benchmark.
"Jag tycker att AP2 har tagit ett stort steg mot en netto-nollvärld genom att som kapitalägare ha den första interna implementeringen av Paris-Aligned Benchmark för både globala aktier och företagsobligationer. Indexen följer en aggressiv bana för uteslutning av fossilt, samtidigt som de är ansvarsfulla i andra sociala och hållbara aspekter. Förhoppningsvis kan detta också inspirera andra kapitalägare runt om i världen", säger Andreas Hoepner, professor i Operational risk, Banking och Finance vid University College Dublin samt medlem av EU:s Platform on Sustainable Finance och tidigare i EU:s Technical Expert Group.
Enligt AP2:s kommunikationschef Ulrika Danielsson så exkluderas i princip hela energisektorn med PAB-kriterierna. Indexen som buffertfonden nu använder är utvecklade internt utifrån kriterierna som följer av PAB.
- Vi anser att det finns tydliga fördelar att använda ett externt regelverk som är sammanställt på vetenskaplig grund utifrån FN:s klimatpanel av en trovärdig aktör som EU, säger hon till Pensionsnyheterna.