Det största hindret mot en grön omställning är kolbolagen som fortsätter utveckla sin fossila verksamhet och nya anläggningar. Utifrån den utgångspunkten har Sjunde AP-fonden nu utvecklat sin Parisavtalsgranskning, säger Johan Florén, fondens chef för kommunikation och ESG.
Arbetet har också sin grund i en rapport från Konjunkturrådet som publicerades i år och som konstaterade att de värsta miljöbovarna är kolbolagen.
- Det konstaterades att de är skadligast för miljön och det finns väldigt mycket kol i världen. Då drog vi igång en utökning av vår process, säger Florén.
Som vi nämnde på annan plats i nyhetsbrevet så har AP7 idag totalt 84 bolag svartlistade. I en portfölj med över 3 000 innehav kan det förefalla lite men Florén vill betona skillnaden mellan svartlistning och uteslutning och ambitionen att påverka bolagen i rätt riktning.
- Många tenderar att blanda ihop uteslutning och svartlistning. Men många som utesluter bolag gör det av rent finansiella skäl och de vill att det ska göra en skillnad i deras portfölj. Vår hållbarhetsambition är att uppnå riktiga effekter i den reala ekonomin genom att utöva påtryckning och påverka enskilda bolag. Då är inte flest alltid bäst, säger han.
Med det sagt så innebär den nya modellen att det är "mycket sannolikt" att fler bolag svartlistas framöver.
Fondens fortsatta arbete med hållbarhet handlar mycket om omställningen och hur AP7 på ett handfast sätt kan gå in i fler enskilda bolag och trycka på för att de ska förbättra sin verksamhet och anpassa sig till miljömålen, säger Florén.