NYHETSARKIVET
14 dec 2020 13:20
Pensionsmyndigheten skruvar på rabatterna - fondbolagen plockas på 400 mkr
Den sista november skickade Pensionsmyndigheten ut ett förslag till fondbranschen med nya villkor i det samarbetsavtal som man tecknar med fondbolagen på PPM-torget.

I det nya avtalet slimmar man intjäningen för fondbolagen genom att ändra i rabattmodellen, alltså de rabatter som fondbolagen måste betala tillbaka till myndigheten och i förlängningen till fondspararna.

Tekniken man använder bygger på att man sänker taknivån för de maximala kostnadsuttagen som fonder på torget får ta ut från 2,25 procent till 2,0 procent. För övriga sänker man uttaget från 1,5 procent till 1,25 procent. Om någon fond har avgifter över taket så ska de reduceras med 100 procent.

Aktiefonderna har i dagsläget en frizon eller ett "grundavdrag" på 0,15 procent Det utrymmet minskas nu till 0,11 procent. För övriga fonder sänks grundavdraget till 0,09 procent och räntefondernas fria kostnadsuttag skruvas ned från 0,10 procent till 0,07 procent.

Myndigheten höjer även rabattnivån. I dagsläget gäller att nivån i förvaltargruppper med tillgångar upp till en miljard kr skruvas upp från 65 till 70 procent av den förvaltade volymen.

"Orsakerna till förändringarna av prisreduktionen är främst att Pensionsmyndigheten bedömer att dagens nivåer är för låga mot bakgrund av utvecklingen av fondavgifter på marknaden tillsammans med den stora ökningen av förvaltat kapital inom premiepensionssystemet över tid", skriver myndigheten i brevet till fondbolagen.

- Vi har ett antal fonder på torget som har fått för bra betalt. Vi ser ju att det råder en prispress på marknaden och det gör att vi nu ser att det finns anledning att hänga på den utvecklingen. För en tid sedan var en avgift på 0,4 procent för indexfonder en standardnivå. Nu är den nere på hälften och inte ens det kan betraktas som billigt längre, säger Erik Fransson, chef för fondtorget och dessutom utredare av den nya myndigheten som ska upphandla fondtorget, till Pensionsnyheterna.

Han säger att man testat de nya reglerna i ett antal olika räknesnurror och bedömer att de nya avtalsvillkoren kan öka rabatterna med omkring 400 miljoner kr om året. Pengar som alltså fondbolagen får betala.

Den nya myndigheten ska vara på plats i september 2021 men det nya fondavtalet ska börja gälla från den 1 april. Frågan är bara varför man ska ge sig in och skruva på rabattmodellen när det snart kommer att bli upphandling.

- Det är inte så att alla fonder kommer att vara upphandlade då utan det här avtalet kommer att fungera länge, säkert flera år, innan alla fondkategorier är upphandlade, säger Erik Fransson.

En annan nyhet i fondavtalet är att Pensionsmyndigheten nu vill räkna rabatten på hela fondförmögenheten och stänga möjligheten att slippa rabatt på mindre innehav i underliggande fonder eller onoterade tillgångar. Nu ska allting räknas, vilket uttrycks så här:
"Avgifter i de fonder som fondmedlen placeras i ska alltid medräknas i en fonds årliga avgift oavsett innehavets storlek. Med andra ord avskaffas den nuvarande avgränsningen till fondinnehav överstigande 10 procent."

Det nya fondavtalet är säkert ingen särskilt välkommen julklapp till fondbolagen på torget. Fondbolagens förening har nu jullovet på sig för att tycka till om remissen från Pensionsmyndigheten. Den 4 januari ska de svara vad de tycker om de aviserade förändringarna.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907