AP-fondernas gemensamma etikråd ställer krav på techbolagen att styrka sitt arbete kring mänskliga rättigheter.
Nu har Etikrådet tillsammans med en större grupp institutionella investerare inlett en dialog med bolagen om vikten att följa FN:s principer för företag och mänskliga rättigheter.
En analys av stora bolag som Google, Twitter och Facebook har gjorts utifrån rådets egna arbetsmodell och FN:s principer. Utöver att bolagen gjort information mer tillgänglig så har de samtidigt bidragit med utmaningar. Utmaningarna är kopplade till komplexa frågor som insamling, användning och kommersialisering av personuppgifter, terrorism och valmanipulation bland annat.
Därför har Etikrådet sammanställt ett dokument för sektorn med förväntningar om hur den bör arbeta strategiskt kring mänskliga rättigheter. Det gjordes i samarbete med Danska Institutet för Mänskliga Rättigheter och syftet är att ta fram en dialogplattform både för Etikrådet och andra investerare.
"Tiden är mogen för en bredare diskussion kring tech-bolagens samhällsansvar och respekt för de grundläggande mänskliga rättigheterna. Vi vet, från vår erfarenhet av engagemang med andra sektorer genom åren, att svåra frågeställningar går att adressera om man arbetar strukturerat med problemen. Vårt mål är att det här dokumentet ska vara en plattform för det arbetet", säger Etikrådets generalsekreterare John Howchin i en kommentar.
Parterna vill att överväganden kring mänskliga rättigheter integreras i tech-jättarnas policyer, planering och strategier, tillägger Eva Grambye, vice vd för det danska institutet.
Investerare som APG, AXA, Legal & General, engelska kyrkans pensionskassa och New Zealand Super Fund står bakom dokumentets framtagande och har börjat engagera sig i ämnet med Etikrådet.