NYHETSARKIVET
15 dec 2020 13:06
Alecta: Kvaliteten på utsläppsdata är låg och vår portfölj är övervärderad med 49 procent
För andra året i rad gjorde Alecta en klimatriskrapport och stresstest av sin portfölj och har kommit fram till att den egna portföljen är övervärderad. Tillämpar bolaget ett koldioxidpris som enligt vetenskapen krävs för att klara av Parismålet så minskar värdet av aktieportföljen med 49 procent.

Det skriver Magnus Billing i vd-ordet på Alectas hemsida. Han har dessutom intervjuats i DI med anledning av resultatet.

Samtidigt betonar Billing att vetenskapen är långt ifrån enig om vilket koldioxidpris som ska tillämpas för att nå 1,5-gradersmålet. Alla investerare använder olika, alla använder lägre pris än vad forskarna rekommenderar och forskarna rekommenderar dessutom helt olika priser. Men Alecta har kommit fram till att dess portfölj är övervärderad genom att använda medianen av de olika förslag i The Intergovernmental Panel on Climate Changes rapport, vilket är 870 dollar/ton.

"När vi tillämpar de ökade kostnaderna för koldioxidutsläpp i våra beräkningsmodeller minskar värdet av vår aktieportfölj innehav betydligt. Använder vi 870 dollar/ton minskar värdet med 49 procent, enligt klimatscenariot vi använt oss av i rapporten", enligt Magnus Billing.

Beräkningen är dock hypotetisk och utgår ifrån att ingenting görs för att hindra utsläppen i portföljbolagen, uppger Billing för att lugna de som blir oroliga.

"Men beräkningen belyser vikten av att ta med koldioxidpriset i risken, och att hitta ett rättvisande koldioxidpris som alla investerare kan använda", enligt Billing, som betonar att Alectas portfölj är väl anpassad för omställning.

För att ställa om behövs ett pris på koldioxid. Behöver portföljbolagen betala mer för utsläpp så påverkas affären och de kan bli värda mindre. Det påverkar i sin tur värdet på Alectas innehav, vilket sedan påverkar pensionerna.

Något mer som behövs är data på hur mycket utsläpp varje bolag står för. En annan sak Alecta noterat i sin klimatriskrapport är att kvaliteten på utsläppsdata lämnar mycket i övrigt att önska.

"När alla stora investerare jagar vinnare samtidigt som priset på koldioxid är en överlevnadsfråga för många bolag, blir utsläppen en kritisk bedömningspunkt. Finns inte utsläppen med i den finansiella ekvationen kommer många att satsa på fel bolag, vilket riskerar klimatomställningen och även kommer att skapa finansiella förluster", skriver Billing.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907