Svenska företags hållbarhetsrapportering måste bli bättre. Finansinspektionen har i en rapport som publiceras idag lyft frågan om företagens hållbarhetsredovisning och hur den kan hjälpa den gröna omställningen.
Tillsynsmyndigheten har gett Torkel Strömsten, forskare vid Handelshögskolan kring hållbarhetsredovisning i uppdrag att skriva rapporten.
Torkel Strömsten skriver att hållbarhetsredovisning fram till idag varit oreglerad och fragmentiserad. Bristen på tydliga definitioner och de många rapporteringsramverken skapar problem för jämförbarhet men framför allt trovärdighet. Det behövs därför en global "normgivare" för revision av hållbarhetsrapportering och en enhetlig standard för den icke-finansiella hållbarhetsrapporteringen som kan leda till ökad transparens.
Det grundläggande problemet som Strömsten nämner i rapporten är att den finansiella rapporteringen inte tydligt kunnat fånga upp och redovisa miljömässiga avtryck i balansräkningen. Detta beskriver han i rapporten som "ett exempel på marknadsmisslyckande", som hållbarhetsredovisningen var tänkt att åtgärda.
Framväxten av en stor mängd ramverk för denna rapportering av hållbarhet har skapat problem när det gäller jämförbarhet och verifiering. Men det börjar se lite bättre ut, menar Strömsten.
"Den stora floran av hållbarhetsramverk har från flera håll upplevts som problematisk eftersom det försvårar möjligheten att effektivt jämföra och verifiera den hållbarhetsinformation som företagen rapporterar. Revisionen av hållbarhetsinformation försvåras även av att det saknas definitioner och standards. Sedan hösten 2019 har emellertid en rad olika initiativ som driver utvecklingen mot en global hållbarhetsstandard och en harmonisering av hållbarhetsrapporteringen presenterats", enligt rapporten.