Individen ska ha rätt till sin data som berättar hur pensionskapitalet är investerat och om det är gjort i linje med eller emot individens värderingar.
Men det finns ett motstånd i branschen och den gemensamma nämnaren är pensionskapitalet. Så skriver den digitala tjänsten Seeqests vd och grundare Catarina Lehto i en debattartikel i Realtid.
Seeqest syftar bland annat på motståndet från minPension, som delfinansieras av staten och ägs av pensionsbolagen. Som bekant polisanmälde minPension Seeqest i våras för delning av integritetskänslig data, en anmälan som dock lades ner två gånger.
Lehto skriver att hon stött på andra som upplevt samma förändringsmotstånd och att argumenten som ges handlar om individens integritet och den juridiska termen allmänintresse. Men hon menar att konkurrens, öppenhet och tredjepartslösningar bidrar till en bättre tjänstepensionsmarknad där företag får förtjäna sina kunder.
"Vilka aktörer en individ vill dela sin data med borde vara en individs beslut. Ingen bör kunna omyndigförklara individer genom att begränsa rätten till deras data", skriver hon.
EU vill främja tredjepartslösningar som gynnar sparare och försäkringstagare och utvecklingen har stöd i unionen. Däremot står en sammanslutning av flera pensionsbolag mot utvecklingen och vill bestämma vad vi bör veta om vår pension och hur konkurrensen på marknaden ska se ut, menar Lehto och avslutar med följande uppmaning:
"Finansmarknadsminister Per Bolund har redan ställt krav på AP-fonderna att städa ut sina fossila innehav. Nu är det dags att han möjliggör för tjänstepensionsspararna att kunna göra samma sak därför behöver de ges rätten till sin data."
När Pensionsnyheterna nyligen pratade med Catharina Lehto så uppgav hon att polisanmälan gjort att bolaget i stort sett stått still och att många diskussioner med potentiella partners gick upp i rök.
- Vi har kastat bort ett halvårs arbete på detta. Tid som vi hade velat lägga på pensionssparares rätt till sin data. Det är centralt för ökad insyn och möjlighet att göra val baserat på egna värderingar. Det har i stort sett stått helt still nu. Vi hade flera samarbeten på gång men sådant påverkas ju väldigt mycket av en polisanmälan, sa hon.
MinPensions vice vd Johan Hellman sa i samma artikel att frågan dock aldrig handlat om Seeqest utan om behovet av ett prejudikat.
- Var går gränsen för vad som är en brottslig gärning när det gäller spararnas uppgifter? Vi vill ha en rättslig prövning av det tillvägagångssätt som Seeqest använt som ju skulle kunna användas av många olika aktörer för såväl seriösa som oseriösa ändamål. Vi tycker inte den frågan är avgjord ännu, sa han.