Som vi kunde rapportera i början av december har Pensionsmyndigheten sett över sitt fondavtal och skickat ut en remiss till Fondbolagens förening.
I nya avtalet slimmar myndigheten intjäningen genom att ändra i rabattmodellen. Taket för maximala kostnadsuttag sänks, vilket innebär något mindre intjäning för fondbolagen. Dessutom har vissa förbättringar och förtydliganden gjorts när det gäller vissa juridiska formuleringar, som fondtorgschefen Erik Fransson sa till Pensionsnyheterna tidigare i december.
Nu har Fondbolagens förening formulerat ett remissvar och skickat över till myndigheten. Till att börja med anser föreningen och dess medlemmar att det är rimligt och angeläget att det görs en löpande översyn av villkoren. Däremot passar den på att påpeka att en sådan löpande översyn inte kan göras i ett upphandlat förfarande eftersom de centrala villkoren måste fastställas för flera år framåt i tiden.
Icke desto mindre ser föreningen att flera av förslagen är bra men att delar gärna får förtydligas eftersom det är ett ensidigt upprättat fondavtal. På dessa punkter vill Fondbolagens förening se tydligare information:
- I den mån informationsplikt är förenad med sanktioner i form av vite, köpstopp eller uppsägning av avtalet måste informationskraven förtydligas.
- Pensionsmyndigheten bör förtydliga vilka tidsfrister som gäller och om det är olika tidsfrister för olika information.
- Pensionsmyndigheten bör förtydliga vilken rapporteringsväg som fondbolagen hänvisas till.
- Pensionsmyndigheten bör lämna en kvittens på mottagen information.
- Pensionsmyndigheten bör säkerställa ett dialogförfarande där saknad information,
myndighetens bedömningar och till sist åtgärder bör kommuniceras i god tid för att ge fondbolaget en chans till rättelse.
Det man riktar kritik mot är förslagen som verkar ge Pensionsmyndigheten obegränsad rätt att ge anvisningar och begära information från fondbolagen.
"Detta kombineras med fler tillfällen då myndigheten ska kunna fatta beslut om köp- eller väljstopp i fonder när det bedöms att efterfrågad information inte lämnats tillräckligt fort. Därtill ska avtalet kunna ändras utan föregående remittering. Detta kan leda till att det saknas proportionerliga möjligheter för fondbolagen att ta ställning till, eller hinna svara på, förelägganden och beslut om köpstopp eller avtalsändringar", skriver föreningen i sitt remissvar.
Problemet är att villkoren innebär en oförutsägbarhet för fondbolagen eftersom varken informationskraven eller tidsfristerna specificeras. Går det inte att helt förutse vilka krav som ställs måste det vägas upp av att Pensionsmyndigheten har en bättre dialog med fondbolagen än vad den har idag, skriver föreningen i remissvaret.