Väl fungerande och rättvisa pensionssystem är viktiga för sammanhållningen i samhället. Och det stora pensionskapitalet är det som har möjlighet att ta de storskaliga investeringar i systemskiftet som krävs för att nå målen i Parisavtalet.
Det är två teman som är extra viktiga för kommande år, skriver Alectas vd Magnus Billing i ett mail som en kommentar till senaste avsnittet av pensionsbolagets programserie Ateljén 2020.
I programmet diskuterade Alectas Carina Silberg och Staffan Ström tillsammans med Tomas Flodén från AMF det globala pensionskapitalet. Bakgrunden är en tidigare intervju med pensionsexperten Amin Rajan från Create Research.
Billing anser att de två redan nämnda teman är viktiga att tänka på framöver.
"Stora samhällsinstitutioner, som pensionsförvaltare, är viktiga för den allmänna tilliten till samhällsbygget. Ju mindre tillit det finns till det gemensamma, desto större risk för ett splittrat samhälle. Vi har precis bevittnat långtgående konsekvenser av ett splittrat land när Kapitolium stormades. Amin Rajan sammanfattar det så här: Investors recognize, that to have affordable pensions, you need affordable economies. Affordable economies in turn, rely on sustainable societies. And you cannot have sustainable societies where there are crass inequalities of the sorts that have been revealed by the current crisis. Allt hänger således ihop", skriver Billing.
Det finns många krisande pensionssystem globalt, vilket är en stor utmaning framöver.
"Det blir smärtsamt tydligt när vi talar med Amin Rajan. I Sverige tar vi det, till sin natur, långsiktiga, pensionskapitalet som en garant för långsiktiga, och därmed hållbara, investeringar. Vi menar att det är det stora pensionskapitalet som har möjlighet att ta de storskaliga investeringar i det systemskifte som behövs för att nå målen i Parisavtalet. Men när pensionsförvaltare i världens största ekonomier inte kan möta sina åtaganden, vad händer då med det långsiktiga perspektivet?", skriver Billing.