NYHETSARKIVET
13 jan 2021 12:58
Pensionsmyndigheten låter piskan vina över storbanken UBS i intern utredning
Den schweiziska storbanken UBS 15 PPM-fonder är inte längre valbara på Pensionsmyndighetens fondtorg och totalt är det 5,75 miljarder kr som nu flyttas till AP 7 Såfa.

Den officiella anledningen är att UBS återkallat sin ansökan om att få sluta fondavtal med myndigheten men den verkliga anledningen är betydligt allvarligare än så. Det läser Pensionsnyheterna i en handling som vi nu fått ta del av.

Pensionsmyndigheten har efter en lång utredning konstaterat att bolaget inte skulle ha en möjlighet att få komma in på torget igen. De har helt enkelt inte skött sig och därmed brutit mot det avtal man tecknade för att få erbjuda fonder på torget.

Det case som utretts går tillbaka till 2015 då UBS, genom ett av många helägda dotterbolag, överlät förvaltningen av fonderna till bolaget Prognosia. Efter övertagandet av förvaltningen gjorde den nya förvaltaren ett Allra-trick och började köpa in warranter till ”konstruerade överpriser”, enligt myndigheten.

Vinsterna från de affärerna hamnade i mellanhandsbolaget DS Platforms och vinsten delades ut till ägarna av DS Platforms. Dessa hade tydliga ägarkopplingar till Prognosias ägare.

Så långt är det i praktiken samma typ av svindel som Allra ägnade sig åt och Allras ägare var under en tid delägare även i DS Platforms, innan man öppnade eget mellanhandsbolag i Dubai.

UBS roll i det hela var att hantera fonderna, vilket skedde via UBS i Luxemburg, även om förvaltningen var utlagd till Prognosia.

Den här konstruktionen med ett fondhotell i Luxemburg som hanterade fonden och stod för tillståndet var enligt Pensionsmyndigheten en ordning som var i strid med både lag och det fondavtal man hade med myndigheten. UBS hade ansvaret för vad Prognosia gjorde, något som man inte hade koll på eller helt enkelt struntade i.

Och Pensionsmyndigheten har inga problem att tala klartext om vad det var fråga om och skriver:

"Inköpen (av warranterna, reds anm.) möjliggjordes genom ett antal överträdelser av tillämplig lagstiftning och fondregelverk, samt till följd av att UBS TP inte utfört sitt uppdrag på ett aktsamt sätt. UBS TP:s överträdelser är enligt myndigheten allvarliga och har lett till en skada för pensionsspararna med ett betydande belopp samt har skadat förtroendet för premiepensionssystemet."

Utredningen kommer fram till vad som kallas en "beslutsavsikt" som gör klart att UBS solkiga historia med Prognosia ligger dem i fatet och att de därmed inte kommer att få sin ansökan om nytt fondavtal beviljat. Man måste vara noga med vem man hoppar i säng med och det går inte att skydda sig genom att avhända sig förvaltningsansvar.

"Som en del av bedömningen ska hänsyn bland annat tas till en fondförvaltares och dess närstående aktörers vilja och förmåga att inom ramen för verksamheten sätta pensionsspararnas intressen i första rummet, uppfyllandet av de villkor i fondavtalet som syftar till att skydda pensionsspararnas intressen eller annars bedöms inverka på lämplighetsbedömningen samt andra omständigheter som myndigheten bedömer är av betydelse. Härvid kan till exempel fondförvaltarens och dennes närstående aktörers tidigare efterlevnad av avtal med myndigheten vägas in".

Och fortsättningen är än tydligare:

"Pensionsmyndigheten gör bedömningen att fondförvaltaren inte förmått vare sig att visa eller göra sannolikt att denne är lämplig att verka på fondtorget. Det saknas därför förutsättningar att bifalla fondförvaltarens ansökan om fondavtal."

För att slippa bli utskämda på marknaden med ett avslag från en av de största fondadministratörerna på marknaden, Pensionsmyndigheten, har UBS valt att stoppa svansen mellan benen och helt enkelt återta sin ansökan.

På så sätt slipper man att få svart på vitt att man med sin vandel hängs ut, genom ett avslag. Alla som läser den mycket välskrivna beslutsavsikten från Pensionsmyndigheten kan dock inte sväva i tvivel om vad UBS med det helägda dotterbolaget UBS Third Partner ägnade sig åt.

Synd bara att det tagit sedan 2015 att ta fram klarspråket - men bättre sent än aldrig.

Att Pensionsmyndigheten kan agera på det här sättet och så tydligt slå fast att man inte vill ha med aktörer som beter sig som Prognosia och UBS gjorde, borde kasta en skugga även över Svensk Fondservice/Allra.

Myndighetsutövning och domstolsprövning skiljer sig åt men att så tydligt slå fast att warrantaffärer till överpris "inte är att sätta spararnas intressen i första rummet" borde även hovrätten ta till sig när man i mars ska pröva tingsrättens friande dom i målet Svensk Fondservices företrädare i Allraskandalen.

Att köpa överprissatta warranter och stoppa vinsten i egna fickor borde kallas för trolöshet mot huvudman. Återstår bara att se om åklagaren lyckas bevisa det i hovrätten.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907