NYHETSARKIVET
14 jan 2021 12:22
Byggnads: Dagens pensionssystem är en tickande bomb
Pensionssystemet behöver göras om i grunden och det behövs ett knegar-tillägg för de som slitit ut sig på jobbet. Det skriver fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm i en debattartikel i Arbetet. Med inlägget startar Byggnads ett arbete för att lägga fram konkreta förbättringsförslag för ett nytt pensionssystem och sätter pensioner högre på dagordningen inför valet 2022.

Han börjar krönikan med berättelser om folk som slitit ut sig eller som fått lämna bostäder för att pensionen inte räckt till och konstaterar att pensioner för vanligt folk "är en samhällsfråga med långa tentakler".

"Vårt arbetsliv och vårt samhälle är djupt orättvist och ojämlikt. Medlemmarna i Byggnads och andra LO-förbund har ofta tunga jobb som sliter ner kroppen. Ändå har pensionsåldern höjts. Det nya idealet är att gå i pension vid 67 år, och på sikt 69 år. Långt ifrån alla klarar i dag att arbeta hela vägen till pensionen vid 65 års ålder, för att kroppen säger nej.
Då drabbas arbetarna med sönderarbetade kroppar dubbelt med en i princip avskaffad sjukpension och därefter med sänkt ålderspension som inte tar hänsyn till att många har arbeten som gör att de är utslitna vid 57", skriver Lindholm.

Medan delar av LO-kollektivet fortsätter att dö i förtid så sänks pensionerna för alla när den genomsnittliga livslängden ökar. Det leder till att LO-kollektivet får sänkt pension de få år de lever som pensionärer. Det är orimligt att Sverige har ett pensionssystem som glömt att klassamhället existerar, menar han.

"Dagens pensionssystem är ovärdigt Sverige", säger Lindholm och lyfter de frågor som blir viktiga när en omfattande pensionsutredning ska göras i samarbete med tankesmedjan Katalys. Utredningen heter "En pension att leva för" och ska beröra:

• Hur skulle en svensk Arne-pension eller ”knegar-tillägg” som införs i Danmark och kompenserar utslitna arbetare kunna se ut?
• Hur bör man förändra sjukersättningen så att fler arbetare som är utslitna får möjlighet att gå i förtidspension, men utan att drabbas dubbelt i pensionssystemet?
• Bör man ha olika pensionsålder beroende på hur yrkena ser ut så att olika yrken får full pension vid olika tidpunkter?
• Hur bör dagens allmänna pensionssystem ändras så att alla får en rimlig pension att leva på, men där det fortfarande ska synas i kuvertet att man arbetat ett helt liv och hur finansierar vi det på ett sätt som minskar de ekonomiska klyftorna?

Därefter ska facket ta fram konkreta förslag på hur systemet kan ändras och sedan söka stöd bland förbundskollegorna i LO för att driva fram politisk aktion.

"De har suttit på händerna länge nog nu. Pensionerna måste upp på bordet i valet 2022. Då är vår utgångspunkt att Byggnads pensionsförslag ska vara en del av en konstruktiv lösning", skriver Lindholm i Arbetet.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907