Stora delar av försäkringsförmedlarnas intäkter kommer från marknadsföringsbidrag från försäkrings- eller värdepappersbolag och det kan vara svårt att dra en klar gräns mellan marknadsföring och riktig förmedling. Det framgår av en rapport från Finansinspektionen, FI.
I rapporten, Försäkringsförmedlare i gränslandet mellan marknadsföring och förmedling slår FI fast det är svårt att avgöra vad som är förmedling och vad som är marknadsföring, men att det ändå är en viktig distinktion att göra. En markör är vem det är som betalar förmedlarens lön.
FI konstaterar vid en samlad bedömning att det kan röra sig om förmedling och inte marknadsföring i de fall där förmedlaren får ersättning för en kund som tecknar sig för en viss produkt, skriver FI i rapporten.
FI menar också att många försäkringsförmedlare förmedlar, eller uppger att de förmedlar, produkter de inte har tillstånd till.
I rapporten framgår att det vanligaste är att försäkringsförmedlare har tillstånd att förmedla försäkringar och fonder. Många uppger att de förmedlar strukturerade produkter, något som enbart får förmedlas inom en försäkring eller om förmedlaren är knuten till ett värdepappersbolag. Men bara drygt hälften av de som anger att de förmedlar strukturerade produkter är anknutna till värdepappersföretag.
I de fall en förmedlare använder sig av assistenter är det stor risk att assistenterna arbetar med sådant de inte har kompetens för. För att undanröja den risken menar FI att de förmedlare som har assistenter bör samla skriftliga riktlinjer för vad assistenterna får göra.
Ett annat problem som FI ser är att det idag förmedlas så väl försäkringar och fonder som finansiella instrument. Det är något som kan få allvarliga konsekvenser om inte informationen mot konsumenterna är tydlig om vilka produkter som får förmedlas eller erbjudas av försäkringsförmedlare.
Förmedlaren har ett stort ansvar att förklara för kunden hur förutsättningarna ser ut i hans eller hennes specifika fall och vad förmedlaren har rätt att göra, skriver FI i sin rapport.
FI kommer under året att följa upp undersökningen med en fördjupad granskning av de områden som visar på brister.