NYHETSARKIVET
3 feb 2021 13:17
Handelsbanken Liv ökade inbetalda premier - trots pandemin
Idag redovisar Handelsbanken Liv resultatet för 2020 och uppvisar en liten uppgång i inbetalda premier för helåret. De totala premieintäkterna uppgick till 20 465 mkr - en ökning med 3 procent från fjolårets 19 940 mkr.

De inbetalade premierna ökade mest i depåförsäkring, 19 procent på helåret, och summerades till 7 236 mkr.

- Depåförsäkringar tecknas ofta av egenföretagare som inte kan teckna ISK i sina bolag och det gör att de ofta väljer att använda depåförsäkringen som placeringsprodukt där de har större frihet i placeringarna och till exempel kan placera kapital i aktier i depån, säger Louise Sander, vd för Handelsbanken Liv, till Pensionsnyheterna.

Depåförsäkringarna växer alltså men fondförsäkringarna tappar. Under 2020 föll de inbetalda premierna till fondförsäkring med fem procent och uppgick till 1 264 mkr. Fondförsäkringsaffären är fortfarande nästan dubbelt så stor som depåportföljen.

Det finansiella resultatet i livbolaget blev negativt, minus 120 miljoner kr. Det förklaras främst av att de gamla traditionella försäkringsportföljerna med garanti inte nådde tillräcklig avkastning för att nå garantinivåerna. Det innebar att bolaget fick reservera 118 miljoner kr för att fylla på, upp till den garanterade nivån.

- De traditionella försäkringarna har garantier på tre respektive fem procent och där får livbolaget reservera medel för att nå upp till de garanterade nivåerna, säger Louise Sander.

Nyteckningen av fond- och depåförsäkringar, alltså helt nya avtal eller utökning av befintliga, minskade något och stannade på 4 416 miljoner kr, en minskning på 1 procent jämfört med fjolåret.

- Det är en effekt av pandemin som gör att vi inte kan träffa nya kunder i samma utsträckning som tidigare. Att ta hand om befintliga kunder har fungerat bra digitalt men nyförsäljningen är svårare att hantera digitalt, säger Louise Sander.

Det förvaltade kapitalet i bolaget ökade med 14 procent och landade på 200 miljarder kr, något som naturligtvis till stor del beror på uppgången i aktiemarknaden under 2020, även om pandemiåret var volatilt.

Handelsbanken Liv har genom åren varit en mästare i inflyttar och varit duktiga på att flytta in kunder. Nu ser det dock ut som att man plockat många av de lägst hängande frukterna och enligt Louise Sander kommer man att få det svårare att öka flyttvolymerna i samma takt som tidigare. Man hade också en stor inflytt under 2019 som kan ses som lite av en engångseffekt, då man åter blev valbart bolag hos Collectum i ITP.

- Sett till flyttaffären har Handelsbanken Liv lyckats behålla sin förstaposition, enligt siffrorna från tredje kvartalet, även om flyttvolymerna och aktiviteten totalt sett mattats av under året. Den största minskningen ser vi även här inom avtalspension, men även privat pension. Inom vårt fokusområde tjänstepension ser vi dock en viss ökning där vi ökade volymen inflyttat kapital med tre procent jämfört med tredje kvartalet 2019, säger Louise Sander.

När det gäller 2021 räknar Louise Sander med att det kommer vara ett år som fortsätter att påverkas av pandemin. Och många av effekterna av den har ännu inte kommit upp än.

- Vi räknar med att pandemin kommer att påverka både privatkunder och företag under 2021. Vi har nog inte sett de fulla effekterna av nedstängningarna på företagen än. Men livförsäkringsbranschen är ju traditionellt en stabil bransch men om det kommer konkurser framöver så kommer det givetvis att påverka realekonomin negativt, säger Louise Sander.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907