En fortsatt stark finansiell ställning, ökat förvaltat kapital och den starkaste solvensgraden på 20 år. Så slutade 2020 för Folksamgruppen, visar dagens helårsredovisning.
Det är svårt att plocka ut ett enskilt område som vi är mest nöjda med men sammantaget är det styrkan som Folksam visat under ett år som för alltid kommer vara förknippat med coronapandemin. Summeringen är att vi går ur 2020 starkare än vi gick in i året, säger vd och koncernchef Ylve Wessén till Pensionsnyheterna.
Samtidigt har livområdet drabbats av pandemin och redovisat sjunkande premier. De uppgick till 39,5 miljarder för 2020 jämfört med 41,4 året innan. Möjligheten att träffa kunder fysiskt försvann och samtidigt "kunde man inte riktigt leva upp till kundernas digitala krav direkt", enligt Wessén. Därför har bolaget intensifierat sitt digitaliseringsarbete och ska enligt affärsplanen för 2021 ta ytterligare steg under 2021.
Möjligheten att träffa kunder och ha fysiska rådgivningsmöten försvann. Då såg vi att vi inte hade de verktyg vi behövde för att ha ett bra rådgivningsmöte digitalt. Det har vi nu. Även om vi har en del arbete kvar och områden att utveckla så har vi tagit steg under 2020. Vi fick prioritera om i affärsplanerna och såg att vi måste finnas där för våra kunder. Det såg vi också i tillgängligheten i vår telefoni, som är högre än någonsin, säger hon och tillägger:
- Men de måste kunna möta oss digitalt och kunna hitta informationen de behöver på hemsidan och de ska kunna genomföra en rådgivning på hemsidan. Där är vi inte nu. Men vi har tagit stora kliv framåt.
Snart är det april och då träder flyttlagstiftningen i kraft. Är Folksam oroliga för att tappa mer kapital då med tanke på förra årets sjunkande premier i Folksam Liv? Nej - förberedda men inte rädda, enligt Wessén.
Vi känner oss trygga med att vi har bra produkter och bra erbjudanden
för kunder. Tittar vi på våra fondförsäkringsprodukter till exempel så har
de gått bra under 2020 så vi vet om att vi har bra produkter som kunderna kan känna sig säkra med. Men vi förbereder oss. Det är en helt ny situation på marknaden vi ser, säger hon.
Avkastningen för fjolåret uppgick till 4,7 procent för Folksam Liv och 4,8 för KPA Pension. Med tanke på hur året sett ut är det svårt att vara missnöjd med det, säger kapitalförvaltningschefen Michael Kjeller till Pensionsnyheterna.
- Tittar man bakom siffrorna så är det här året då vi skapat mest avkastning utöver den som drivits av den generella marknadsutvecklingen. Åtminstone en procentenhet på nedersta raden kan hänföras till taktiska dispositioner och hur vi har vridit om vår utländska aktieportfölj för att göra den mindre sårbar mot klimatrisker till exempel. Men även att vi köpt och sålt aktier vid rätt tillfällen. Vi har inte gjort mycket och stora saker men det vi gjort har träffat rätt. Vi har anledning att vara nöjda, vilket jag sagt till mitt team. Bättre än så här har vi aldrig gjort i alla fall, säger han.
I februari förra året sålde Folksamgruppen av aktier för tre miljarder kronor. När börsraset sedan kom i mars kunde man på grund av en stark finansiell ställning istället gå in och köpa precis innan den breda uppgången kom.
- Tre och sex miljarder kanske inte låter mycket när man ser på det ur perspektivet att vi förvaltar nästan 500 miljarder, så det är inga stora positioner men vi har träffat extremt rätt med dem, säger Kjeller.
Avkastningen framöver kommer inte bli lika bra som den varit historiskt. Det har samtliga liv- och pensionsbolag varnat för ganska länge och den åsikten kvarstår. Positionsmässigt så följer Folksam i huvudsak med marknadsutvecklingen och har en högre aktieexponering än de senaste åren.
- Med räntorna låga och de penningpolitiska stimulanserna som genomförs så känner vi ändå att vi hellre köper aktier än räntor i alla fall, säger Kjeller.